Zbog smanjenih zaliha krvi i izuzetno velikih potreba, Zavod za transfuziju krvi Vojvodine i Crveni krst Novog Sada organizuju vanrednu akciju davanja krvi u Novom Sadu.

Transfuziomobil će biti parkiran u petak, 4. septembra u centru Novog Sada na Trgu slobode u terminu od 11 do 14 časova a potom nastaviti sa radom na Štrandu od 16-19 časova.

Zavod za transfuziju krvi Vojvodine će raditi i u subotu od 8-12 časova u Hajduk Veljkovoj 9a, a mobilna ekipa će prikupljati krv u Zrenjaninu u Aviv parku u terminu od 11 do 14 časova.

Kontinuirano snabdevanje komponentama krvi je neophodno kako bi u svakom trenutku bilo dovoljno krvi  na zalihama, za hitne i vanredne situacije, vitalno ugrožene pacijente, za terapiju onkoloških pacijenata i planirane hirurške intervencije“, podsetila je Zorica Bjelići z Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Krv mogu da daju sve zdrave osobe muškog i ženskog pola od 18 do 65 godina ukoliko zadovolje medicinske uslove i kriterijume nakon laboratorijskog i lekarskog pregleda, koji se obavlja u sklopu davanja krvi. Svako ko se dobro oseća i smatra da je zdrav može biti potencijalni davalac krvi. Jednim davanjem krvi spasavate 3 života.

Da li znate da samo 3% stanovnika u Srbiji daje krv, ostalih 97% očekuje da krvi uvek bude u slučaju da baš njima zatreba.

“Pomozite nam da krv čeka pacijente a ne da pacijenti čekaju krv”, Zavod za transfuziju krvi Vojvodine.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments