Foto: novisad.com

Novosadski AD „Hleb”, nekada najveća industrijska pekara u Vojvodini, više ne postoji, pošto je ključ u bravu stavljen u decembru 2017. godine, posle stečaja uvedenog 19. septembra.

Sve prodavnice „Hleba” u Novom Sadu su takođe zatvorene pa će i one, kao i pogoni preduzeća u Industrijskoj zoni, biti na prodaji.

Tako je blizu 90 radnika za nepuna tri meseca od uvođenja stečaja do likvidacije ostalo bez posla, čekajući isplatu jedne i po zaostale zarade i uplatu doprinosa za zdravstvo i penziono osiguranje za devet meseci.

„Privredni sud u Novom Sadu doneo je odluku o likvidaciji pa će celokupna imovina preduzeća, iz kojeg je svojevremeno izlazilo i po 100.000 vekni na dan, biti na prodaji, ali će odluku o tome doneti sud“, kazao je predsednik Samostalnog sindikata u AD „Hleb” Milan Ljubenović.

Dodaje da sud nije prihvatio plan reorganizacije, premda je neposredno pred uvođenje stečaja „Hleb” mesio 14.000 vekni dnevno, uz pecivo i smrzunuto testo.

Prema njegovim rečima, likvidacija je usledila zbog ogromnih hipotekarnih dugova bankama, koji se mere iznosima od više milijardi dinara.

Sud je stao na stanovište da se ni reorganizacijom neće uspeti namiriti bankarska potraživanja, mada je oko stotinu zaposlenih bilo mišljenja – o čemu smo i pisali sudu dok je stečaj vođen – da bi preduzeće racionalizacijom u poslovanju moglo opstati“, kaže Ljubenović.

Foto: Dnevnik

„Hleb” je prodat još 2003. godine na aukciji za oko 270 miliona dinara, a kao vlasnici su spominjani proslavljeni srpski košarkaš Dejan Bodiroga i Radivoj Živanić.

Od tada pa do likvidacije smo tavorili. U trenutku vlasničke transformacije mesili smo 45.000 vekni i bili glavni snabdevači bolnica, restorana, vojske, škola, vrtića… Male pekare nisu nam mogle biti konkurencija jer smo imali dobre peći, novu fabriku izgrađenu kod „Danubijusa” za proizvodnju hleba i stari pogon iza „Jugoalata”, gde se mesilo pecivo i smrznuti program. Međutim, odmah posle dolaska novih vlasnika, celokupan proizvodni program je preseljen na jedno mesto, u novu fabriku, a stari pogon je služio za skladište“, objašnjava Ljubenović.

Autor: Dnevnik

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
ana
08/01/2018 22:57

Šteta dugo su bili jako dobra firma. U trafikama su prodavali helb, mleko, peciva i stajalo se u redu u rano jutro.Imali su i super sendviče i kolače.
Danas je hleb postao NEZDRAVA NAMIRNICA ,brasno ne sme da se jede termicki neobradjeno a verujem da se uskoro hleb nece ni proizvoditi bar nbe na dosadašnji način. Skoro svako je alergican na hleb jer je lošeg kvaliteta.
Zahvaljujemo se na saradnji i poštujemo sav njihov rad.Bili su jako dobri!

Nikola
09/01/2018 01:11

Steta…velika steta.Do pre 15ak god.bila je najveca pekara u jugoistocnoj Evropi,u ovaj polozaj dovele su je politicke strukture posle Milosevica…I sada..drzava drzi socijalni mir na hlebu,al benzina,poreza,alkohola I cigara mora biti..ad hleb je nekada ima preko 500zaposlenih radnika…ljudi su tu zadovoljno radili I ziveli od te plate..ovo je velika sramota I jako mi je zao..verano I ostali vlasnici su oprali pare I izvukli svoju korist..sada moze da se porusi…

Nenad
09/01/2018 09:01

E sada će VELIKI BIZNISMENI da kupe firmu sa sve objektima, opremom, vozilima za tepsiju ribe. Već viđeni scenario! E Srbijo jadna li si!

Kostadin
11/02/2018 10:28
Reply to  Nenad

Teško da će neko kupiti HLEB radi proizvodnje. Oprema je totalno izraubovana a dostavnih vozila ima nekoliko. A što se tiče lamentiranja sindikata, neka se prisete kako su isterali direktora Rajka Erakovića i kako su uveli krizni štab i kako je DS postavio svoje kadrove . Setite se Višnjića i drugih.