Aleksa Balašević
Foto: Aleksa Balašević

Sinu Đođa Balaševića uručeno i posebno priznanje. A šta je Đoletov sin poklonio gradonačelniku Milesu Sampi?

Sinu Đođa Balaševića, Aleksi, uručeno i posebno priznanje u glavnom gradu Zambije Lusaki. Zambija ove godine odaje počast Đorđu Balaševiću za borbu protiv rasizma i to na dan kada se obeležava tačno pet meseci od smrti Panonskog mornara.

Njegov sin Aleksa sa svojom suprugom Nikolinom i najbližim saradnicima prisustvovao je ceremoniji u Lusaki, gde ga je primio gradonačelnik.

DUNAV U AFRICI

Mladi umetnik i producent filma “Megdan” prethodno je preuzeo mornasku kapu, kao poklon njegovih domaćina. Kapu zambijske mornarice uručio je žandar sa slikom na kojoj piše: “Žandara nema koji ne zna moj lik”, što je stih iz Balaševićeve pesme “Noć kad sam preplivao Dunav”.

Aleksa Balašević
Nadam se da će Novi Sad uskoro dobiti svog velikog brata Lusaku Foto: Aleksa Balašević

PIJANI SAT

– Danas nas je primio gradonačelnik Lusake. To je grad otprilike kao nekoliko Beograda, Zagreba, Sarajeva. Miles Sampa nas je ispred svog grada pozvao u svoju kuću gde smo mu odneli od našeg grada poklon novosadski sat. Nisam mogao da mu objasnim da “je jedna varoš u koju se vraćamo” ali nakon što nas je sproveo Lusakom, Đoleta već vidim; “Nije svaka varoš ko Lusaka”. Veliki ponos za sve nas, nadam se da će Novi Sad uskoro dobiti svog velikog brata Lusaku, i da Đoletova funkcija ambasadora dobre volje još uvek traje i trajaće – kaže Balašević.

U Lusaki, Balaševićevom sinu Aleksi, uručeno je ovo posebno priznanje koje je došlo jer je legendarni kantautor iz Novog Sada sredinom osamdesetih odbio da poseti Južnoafričku Republiku za vreme aparthejda.

Aleksa Balašević
Nadam se da Đoletova funkcija ambasadora dobre volje još uvek traje i trajaće Foto: Aleksa Balašević
3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
brale
20/07/2021 10:56

A sto gospoda ne nose maske?

Pera
20/07/2021 11:02
Reply to  brale

A gde vidite gospodu?

Nina
20/07/2021 22:30

Divna vijest!.
Balaševiću,nismo bili svjesni,koliko,ćemo,izgubiti kada vi odete.
Djordje,počivaje u miru i Hvala!!!