U vreme slava, ovo je omiljeni dodatak kolačima i tortama, a da li znate kako je ovaj keks nastao?

„Petit Beurre“ na francuskom znači „mali hleb“. Keks je napravio francuz Luj Lefere Utile 1886 godine, po uzoru na tada popularne engleske biskite, a tek dve godine kasnije, keksić je počeo da se prizvodi masovno.

Po pravilu, on je dugačak 66 milimetara, širok je 54 milimetara, a tanak je svega 6,5 milimetara. Jedan keksić težak je 8, 33 grama. Sam dizajn je specifičan. Četiri ćoška simbolizuju godišnja doba, 52 zupca su broj nedelja u godini, a 24 rupice predstavljaju broj sati u danu. Uz to, font na keksićima je podsetnik na rukopis bake jednog od osnivača „Petit Beurre“ keksa.

Ubrzo zaštitno lice postao je školarac, kojeg je nacrtao Firmin Bize, po uzoru na svog sina.

Tridesetih godina 20. veka, kompaniju preuzima sin Luj Mišel koji nastavlja očevu tradiciju. Danas, kompanija “Lu” u Nantesu i dalje pravi keks po istoj recepturi, a godišnje, proda se oko 9 000 tona biskvita, odnosno milijardu keksića upakovanih u 41 milion kutija.

 

Foto: Instagram

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments