Uz pomoć muzeja, čuvamo nacionalna blaga i upoznajemo istoriju. Međutim, pored standardnih predmeta, u nekim muzejima na svetu čuvaju se, u najmanju ruku, veoma bizarne stvari. U nastavku saznajte i koje!

Šer Ami

Ovaj golub postao je poznat tokom Prvog svetskog rata. Naime, zarobljeni u rovu, bez municije i hrane, francuski vojnici poslali su preostalog goluba pismonošu da dovede pomoć. Šer Ami (franc. dragi prijatelj) preleteo je ogromnu razdaljinu i doneo je poruku na lokaciju, uprkos tome što je bio i ranjen. Na kraju, uspeo je da spasi živote, ali je ostao bez jedne noge. Danas, njegovo preparirano telo čuva se u Nacionalnom muzeju američke istorije.

Bubašvabe

U Teksasu, u muzeju “Cockroach Hall” (engl. bubašvabina hala) čuva se kolekcija bubašvaba obučenih u raznorazne kostime, uključujući i Elvisa Preslija te Britni Spirs.

Izolaciono odelo Dejvida Vetera

Rođen sa teškom bolešću imuniteta 1971. godine, Dejvid Veter je ceo svoj život (punih 12 godina) proveo u odelu koje ga je štitilo od virusa i bakterija. Prvi put, skinuo ga je tokom operacije, a iako je smatrana uspešna, Dejvid je preminuo 15 dana kasnije od raka limnfnih žlezda. Samo odelo stvorila je NASA i koštalo je 50 000 dolara, a danas, nalazi se u “Bulok muzeju”.

Pumpa za srce

Ovu pumpu napravili su Vilijam H. Sevel i Vilijam V.L. Glin. Pumpa je imala ulogu bajpasa u eksperimentu operacije srca jednog psa. Danas, ova pumpa se čuva u muzeju, a uzgled budi rečeno, poslužila je svrsi i spasila je spomenutog psa.

Indijana Džouns

Ovaj film zaludeo je svet kada se pojavio, a o tome svedoči i činjenica da se jakna i kapa koju je Indijana nosio čuvaju u Nacionalnom muzeju američke istorije u Vašingtonu. U pitanju su kožna jakna i braon kapa koju je Harison Ford nosio u filmovima “Otimači izgubljenog kovčega” iz 1981., te u “Indijana Džouns i poslednji krstaški pohod” iz 1989. godine. Predmete je muzeju poklonio Harison lično 1989.

Gorila Gaj

Ovaj momak rođen je 1946. godine i bio je stanovnik zoološkog vrta u Londonu, a pojavljivao se i u dečjim emisijama. Ljudi su ga obožavali, jer je bio dobre naravi i veoma nežan. Međutim, 1978. godine morao je da ide na operaciju zuba koja se iskomplikovala, te je Gaj preminuo usled srčanog udara. Njegovo telo poklonjeno je Prirodnjačko- istorijskom muzeju.

Presa za glavu

U pitanju je kontroverzno sredstvo za mučenje trenutno izloženo u amsterdamskom Muzeju intrumenata za mučenje. Muzej je inače napravljen na mestu najstarijeg zatvora u Evropi, a između ostalog, sadrži i brojne realistične voštane figure koje slikovito prikazuju kako se koje sredstvo za mučenje koristilo.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments