Svo voće je mnogo zdravije kada nije obrađeno, to nije novost. Međutim, da li znate i da brojne druge namirnice, za koje nikada ne biste rekli, su mnogo zdravije kada nisu skuvane?

Čokolada

Iako je veoma teško i skupo pronaći, sirovi kakao ima brojne benefite po zdravlje, dok onaj obrađen, sa dodatkom šećera, gubi brojne antioksidante.

Brokoli

Ova riznica vitamina C, proteina, kalcijuma i kalijuma, te sulforafena, koji se bori sa rakom, mnogo je zdravija presna, jer se kuvanjem “ubija” upravo ovaj antikancerogeni nutrijent.

Paprika

Paprike su prepune vitamina C, u rangu sa limunom i narandžom. Međutim, njena svojstva se gube kada se obradi.

Cvekla

Mnogima omiljena zimska salata prpeuna je vlakana, vitamina C, mangana te kalijuma. Ona sprečava upale, spušta krvni pritisak i jača imuni sistem. Ipak, kada je skuvana, gubi i do 25% svojih nutrijenata.

Oraščasto voće

Bademi, orasi, lešnici, indijski orah i sl. jačaju imuni sistem i sadrže zdrave masti koje se bore sa lošim holesterolom. Kada su presni, bogati su i gvožđem, magnezijumom i uljima.

Bobičasto voće

Suvo ili prerađeno voće skoro da nema nutritivne benefite, pa radije izaberite da jedete presno.

Kokos

Ispijanje presne kokosove vode jača i mozak i srce, a kada je obrađen, kokos nema ove efekte po zdravlje.

Beli luk

Ovaj prirodni antibiotik najveće dejstvo ima kada nije skuvan, zato ga radije jedite presnog uvek.

Sokovi

Ukoliko volite sokove, izaberite one od presnog voća i povrća, umesto kupovnih, koji su prepuni šećera. Takođe, izbegavajte da pravite domaće sirupe.

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments