Svakodnevno, stručnjaci objavljuju studije o zdravlju i fitnesu, pa može biti veoma teško ispratiti sve te informacije. Neke od ovih otkrića objavljene su pre dosta vremena, a neke su poprilično šokantne. U nastavku otkrijte najiznenađujuće činjenice o zdravlju.

Sedenje

Univerzitet iz Sidneja objavio je studiju u kojoj je dokazao da radnici kojima jeposao da sede i to čine do 10 sati dnevno, povećavaju rizik od smrtnosti za čak 48%.

Bankomati i javni toaleti

Većina nas novac podiže sa bankomata, a da li posle upotrebe ove mašine operete ruke? Verovatno ćete početi to da radite, kada saznate da su istraživanja pokazala da su bankomati jednako prljavi kao javni toaleti.

 

Žvaka razbuđuje

Ukoliko imate problem s koncentracijom, naročito ujutro, probajte da žvaćete žvakaću gumu. Naime, jedna studija je pokazala da žvakanje žvake uklanja umor, a drugo istraživanje takođe je pokazalo da ova aktivnost umanjuje stres, anksioznost i poboljšava memoriju, te uspešnost na testovima i do 35%.

 

Optimizam i dužina života

Prema studiji Univerziteta Djuk, srčani bolesnici koji su optimistični povodom njihovog lečenja zapravo žive duže od pesimista. Takođe, pokazano je da optimisti imaju manje šanse da imaju srčana oboljenja na prvom mestu.

Kafa i depresija

Iako kofein ima i pozitivne i negativme efekte po zdravlje, kafa je, pored čaja, piva i vode, jedno od omiljenih i najzastupljenijih pića na svetu. Istraživači sa Harvarda pokazali su da osoba koja pije minimum četiri šoljice kafe na dan smanjuje rizik od depresije za 20%. Ranija istraživanja pokazala su da žene koje piju dve ili više šoljica kafe dnevno, imaju manje šanse da počine samoubistvo.

Miris jabuke i klaustrofobija

Stara poslovica kaže da jabuka dnevno tera doktora, odnosno pogodno utiče na zdravlje i da sprečava brojne bolesti. Ona takođe može da pomogne i kod klaustrofobije. Naime, pokazano je da miris zelene jabuke uklanja stres povezan s strahom od skučenog prostora, a uz to, sprečava pojavu glavobolje i migrene.

Rashlađivanje

Ova urbana legenda zapravo je i dokazana kao tačna. Naime, sa Univerziteta Otava pokazali su da ispijanje vrućih napitaka uzrokuje znojenje zbog čega se celo telo hladi. Zato, ubuduće, kada vam je leti vrućina, umesto hladne vode ili limunade, popijte vruć čaj.

 

Salo na stomaku i vežbe

Trbušnjaci vam neće pomoći da imate ravan stomak. Studija objavljena u magazinu “Journal of Strength and Conditioning Reshearch” pokazala je da samo vežbe abdomena ne uklanjaju salo na stomaku.

Zapisivanje i memorija

Naučnici sa Indijana Univerziteta pokazali su da zapisivanje beleški pomaže da bolje nešto zapamtimo. Pisanje utiče na različite kognitivne procese u mozgu i poboljšava pamćenje. Kucanje na tastaturi nema taj efekat. Zato, ukoliko treba da spremite neki ispit ili je potrebno nešto da zapamtite, umesto zapisivanja podsetnika na telefon ili pisanja beleški u kompjuter, radije koristite staru metodu papira i olovke.

Ukoliko ste umorni, vežbajte!

Nakon napornog dana, sigurno vam je odlazak u teretanu na poslednjem mestu. Međutim, istraživanja su pokazala da fizička aktivnost utiče pozitivno na ceo organizam, sprečava simptome depresije i uklanja umor. Tajna se krije u poboljšanju kardiovaskularnog sistema i većem i boljem protoku kiseonika kroz telo.

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments