5 načina za održavanje socijalnih veština kod deteta trenutno

       
Foto: National Geographic

Zbog koronavirusa, medicinski i vladini stručnjaci nas pozivaju da ostanemo kod kuće i izbegnemo društvena okupljanja sa više od pet osoba. Iako se sada traži da ostanemo na fizičkoj distanci, pomaganje detetu da razvija socijalne veštine je i dalje moguće.

JEDITE ZAJEDNO I USPOSTAVLJAJTE KONTAKT OČIMA

Porodični obroci su vreme kada odrasli i deca mogu da se povežu i nauče nešto jedni od drugih. Neka deca uspostavljaju kontakt očima, zamolite ih da slušaju braći i/ili sestre i da se uključe u razgovor.

PROMOVIŠITE RAZGOVORE

Stvaranje recipročnog razgovora, koji podrazumeva međusobno i neizmenično vođenje, je ključna društvena veština. Teme mogu biti sport, planovi za budućnost, razonoda ili omiljeni događaj.

RADITE NA TOME DA BUDETE DOBAR POBEDNIK I DOBAR GUBITNIK

Biti dobar pobednik i dobar gubitnik je teško za neku decu. Kada emocije porastu, obično se uznemiruju i napadaju, smiruju i hvale, kao i da “trljaju” svoju pobedu drugima u lice. Pozovite svoje dete da odabere igranje. Tokom igre primetite signale tela vašeg deteta- oni mogu da posluže kao upozoravajući znakovi preterane emocionalne reakcije. Dok je u preteranom stanju, prekinite dete i zaustavite akciju. Pomozite svom detetu da poveže tačke između onoga što je doživelo, signala svog tela i onoga što može da učini sledeći put kada počne da gubi kontrolu.

RADITE NA DELJENJU

Susret s ljudima na pola puta, kompromitovanje i saradnja kao tim društvene veštine. Da biste to naučili, uzmite dve slagalice i namerno promešajte komade unapred. Na ovaj način osoba ima jedan ili dva dela koji zapravo pripadaju slagalici druge osobe. Zatim zamolite dete da radi na njima sa vama.

Foto: OulBiz

PROMOVIŠITE POSEZANJE

Mnoga deca se trude da posegnu za drugima i osete se neprijatno ili ne uspevaju da se socijalizuju. Pomozite detetu da nazove preko društvenih mreža vršnjake ili braću i sestre, babe i dede. Takođe mu pomozite da odluči sa kim želi i treba da kontaktira, šta da kaže i kako to učiniti. Kao odrasli, moramo planirati i svoje socijalne interakcije, a ovo je životna veština.

Autor: Ivona Karan

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments