Pirinač ima brojne zdravstvene benefite po naše zdravlje, od toga što održava nivo šećera u krvi, do zdravlja kože. U nastavku otkrijte zašto češće treba da jedete ovu namirnicu.

Beli pirinač je izgubio bitku u odnosu na smeđi odavno. Najveći razlog krije se u nutritivnim vrednostima koje utiču na obim struka. Smeđi ili beli, pirinač u svakom slučaju ima brojne benefite po naše zdravlje, a u nastavku otkrijte neke od njih.

Odličan izvor energije

Pirinač je bogat ugljenim hidratima i zato deluje kao gorivo na naše telo. Zbog dugih kompleksnih lanaca ugljenih hidrata, potrebmo je neko vreme da se razloži i tako, ovi sastojci se ponašaju kao konstantan izvor energije.

Visoka nutritivna vrednost

I beli i smeđi pirinač imaju jedinstvene nutritivne vrednosti. Beli je bogat mineralima kao što su gvožđe i kalcijum, kao i vitaminima D, riboflavinom i nijacinom. Smeđi pirinač dobar je izvor vlakana i podstiče varenje.

Kontroliše oboljenja

Smeđi pirinač sadrži visok procenat neurotransmitera koji sprečavaju Alchajmera. Takođe, zahvaljujući antioksidantima koji štite srce, pirinač smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Šiti od kancera

Kao što smo već rekli, smeđi pirinač bogat je vlaknima koji se ponašaju kao zaštita protiv kancerogenih ćelija.

Pogodan za mršavljenje

Zbog male količine masti, ova namirnica je idealna za one koji žele da izgube višak kilograma.

Ne sadrži gluten

Ovo je sjajna vest za one koji nisu tolerantni na gluten, jer ga pirinač ne sadrži, pa je tako idealan za one koji imaju celijakiju ili su alergični na proteine.

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments