Iako je beli pirinač bačen u senku, ova namirnica ima brojne benefite po naše zdravlje, a uz to što je odličan izvor energije, pirinač uvodi balans u nivo šećera u krvi. U nastavku otkrijte sve benefite pirinča.

Izvor energije

Zbog ugljenih hidrata koje sadrži, pirinač deluje kao gorivo na naš organizam. Pirinač sadrži dugačke lance kompleksnih ugljenih hidrata za koje treba vreme da se razbiju i zato omogućava konstantni izvor energije.

Nutritivne vrednosti

Ova namirnica bogata je vitaminima, poput vitamina D i B3, ali i minerala oput kalcijuma i gvožđa. Budući da ima malo zasićenih masti, a puno vlakana, pirinač pogodno deluje na srce i sistem za varenje.

Kontroliše bolesti

Smeđi pirinač sadrži veliku količinu neurotransmitera koji sprečavaju pojavu Alchajmerove bolesti. Uz to, zahvaljujući antioksidantima, pirinač štiti srce i umanjuje rizik od srčanog udara. Uz to, zbog diuretskog dejstva, efikasan je lek kod dizenterije.

Štiti od raka

Smeđi pirinač je bogat vlaknima koji štite telo od nekoliko vrsta kancera. Naime, ova vlakna prave zaštitni omotač oko kancerogenih ćelija i tako štite telo.

Gojaznost

Pirinač se preporučuje osobama koje žele da izgube višak kilograma, jer ima malo masti, a dovoljno vlakana da duže vreme osećamo sitost.

Krvni pritisak

Zbog male količine natrijuma, pirinač kontroliše krvni pritisak.

Bez glutena

Budući da ne sadrži gluten, pirinač mogu da jedu i osobe koje imaju celijakiju.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments