Ajurveda medicina: Đumbir i mleko za bolju probavu

       
Foto: Kitchen Limited-blogger

Ajurveda je tradicionalni oblik medicine koja dolazi iz Indije, a svoj način lečenja i brige o zdravlju zasniva na “celokupnom opsegu života”. Ona posmatra i analizira ljudski život i njegovo zdravlje kroz jedinstvo organizma, duha i uma.

Podsećamo da đumbir ima antibakterijska, protivupalna i antivirusna svojstva. Nekoliko studija je istraživalo efekte ovog začina na gasove koji se formiraju u crevnom traktu tokom varenja. Dokazano je da ima pozitivne učinke, jer enzimi koji se nalaze u đumbiru mogu da pomognu telu da izbacuje gasove.

Ovaj ajurveda recept podrazumeva da đumbir bude svež i sitno iseckan ili narendan.

Foto: Spoonful Passion

Sastojci:

  • šoljica organskog mleka;
  • 1/2 kašičike naseckanog/narendanog đumbira;
  • 1-2 niti šafrana;
  • prstohvat muškatnog oraščića.

Đumbir dodajte u mleko i kuvajte na laganoj vatri dok mleko ne provri. Pomerite ga s vatre i dodajte šafran i muškatni oraščić. Sastojke promešajte i prohlađenom napitku dodajte med. Ispijajte dok je toplo i u malim gutljajima.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments