Претрага
Претрага
Close this search box.

Ako vam ova HRANA STOJI DUŽE OD JEDNOG DANA MOŽETE SE RAZBOLETI: Stručnjaci upozoravaju na bakteriju koja se razvija

Foto: Pexels

Lekari, dijetetičari i nutricionisti kažu da konzumiranje pirinča koji je “stajao” ili je pojeden dan posle pripreme potencijalno opasan i može da dovede do trovanja.

Beki Kristal za “The Wahsington Post” u razgovoru sa najboljim svetskim stručnjacima pokušala je da razreši misteriju da li je dobro jesti pirinač koji je npr. spremljen u utorak, a pojeden je u sredu.

Da li je pirinač koji je “odstojao” opasan?

Kao i kod bilo koje vrste kuvane hrane koja nije dobro zaštićena i odložena, da.Ž

Za to delom možete kriviti Bacillus cereus (trovanje hranom koju uzrokuje bakterija Bacillus cereus je gastrointestinalna intoksikacija koja se može javiti u dva oblika u zavisnosti koji toksin deluje: dijarejalni toksin uzrokuje dijareju (proliv), a emetički toksin uzrokuje povraćanje).

Ova bakterija je sveprisutna u životnoj sredini i obično se nalazi u zemljištu. Njegove spore mogu kontaminirati pirinač, zajedno sa drugim skrobnim proizvodima, kao što su krompir i testenina, iako je svaka hrana koja dođe u kontakt sa zemljom osetljiva. Nije sav pirinač kontaminiran, ali ne postoji način da domaći kuvari to kažu. Dobra vest je da same spore neće uticati na opšte zdravlje, kaže Barbara Kovalik, direktorka Instituta za politiku ishrane i vanredna profesorka nauka o vežbanju i ishrani na Univerzitetu Džordž Vašington. Ali, pod određenim uslovima, spore mogu rasti i klijati u bakterije koje proizvode toksine koji izazivaju bolest.

Toksini iz B. cereus mogu da izazovu dve različite vrste bolesti, jednu čiji su simptomi prvenstveno dijareja i drugu koja uglavnom izaziva povraćanje, od kojih je poslednji najviše povezan sa pirinčem, prema knjizi “Bad Bug Book” o bolestima koje se prenose hranom Uprave za hranu i lekove.

Obe vrste bolesti su obično kratkotrajne i nestaju za 24 sata. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti procenjuju da godišnje ima 63.000 slučajeva bolesti koje se prenose hranom (i nula smrtnih slučajeva) uzrokovanih B. cereus. Kao što je slučaj sa drugim bolestima koje se prenose hranom, mladi, stariji i osobe sa oslabljenim imunitetom su podložniji komplikacijama. Kovalik napominje da su bolesti od B. cereus, kao i druge bolesti koje se prenose hranom, verovatno nedovoljno prijavljene jer su kratke i često pripisane drugim uzrocima, uključujući „stomačni grip“, koji nije naučna dijagnoza .

Koliko dugo obrađeni pirinač sme da stoji?

Kovalik preporučuje da se ohlađeni ostaci pirinča koriste u roku od tri do četiri dana, što je u skladu sa opštim savetom o čuvanju i skladištenju hranu. Ako ste deo ugrožene populacije, možda ćete želeti da iskoristite ostatke u roku od jednog dana, kaže Kovalik, što Britanska nacionalna zdravstvena služba preporučuje za pirinač. NHS takođe savetuje da se pirinač ne podgreva više od jednog puta. Zamrznuti pirinač će trajati mesecima, iako mnogi izvori preporučuju da ga koristite u roku od jednog.

BLICŽENA.RS

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti