Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Nije mogla da ostane ravnodušna u jeku pandemije koronavirusa. Danonoćno je šila zaštitne maske. Ono što je izdvaja su maske za osobe sa oštećenim sluhom. Ona je Aleksandra Aleksandrović, novinarka, pijanistkinja i osoba velikog srca. 

Aleksandra Aleksandrović počela je da šije maske za osobe sa oštećenim sluhom u jeku pandemije; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Aleksandra je diplomirani etnomuzikolog, master dramski pedagog, svira klavir i kompozitorka je, radi kao novinarka, ali to nije sve. Od marta 2020. počela je da šije regularne zatvorene zaštitne maske, a zbog gesta svoje komšinice, koja joj je poklonila tri maske tokom nestašice u apotekama, želela je da proširi dobro delo.

Dobitnica je nagrade “Dobročinitelj” za 2020. godinu, koju je dobilo dvadeset pojedinaca koji su svojim humanim gestom doprineli u svojoj zajednici. 

-Nekoliko dana nakon što sam počela da šijem regularne maske, naišla sam na informaciju na internetu za maske sa osobama sa oštećenim sluhom, koje su pogodne kako bi mogli da čitaju sa usana. Tako sam želela da pomognem sugrađanima koji imaju problem u svakodnevnoj komunikaciji- započinje sagovornica NS Uživo.

Maske izrađuje od pamuka sa providnim središnjim delom, koji je najsličniji materijalu koji se koristi za izradu vizira.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Broj maski koji je do sada napravila ne zna tačno, jer je maske poklanjala porodici, prijateljima, raznim centrima i udruženjima, Institutu za onkologiju i radiologiju, Dečju bolnicu, ali njena procena je da je napravila preko dve hiljade maski.

-Za providne maske je bilo veće interesovanje, što je meni u neku ruku drago, jer sam priču počela da promovišem kako bi nam se videli osmesi. Moj cilj je bio da ljudima skrenem pažnju da su ljudi sa oštećenim sluhom naši sugrađani, žive sa nama i da se senzibilišu za ta pitanja uopšte- rekla je Aleksandra.

Dobitnica je nagrade “Dobročinitelj” koju dodeljuje Vlada Republike Srbije; foto: Privatna arhiva

Dobitnica je nagrade “Dobročinitelj” za 2020. godinu, koju je dobilo dvadeset pojedinaca koji su svojim humanim gestom doprineli u svojoj zajednici.

-Meni je drago što sam upoznala ljude sa velikim srcem, čast i zadovoljstvo mi je što sam bila u njihovom prisustvu- istakla je i dodala da joj je nagrada i ako je uspela da poboljša komunikaciju tokom pandemije za osobe koje čitaju sa usana.

Ivona Karan

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments