Foto: Crystal Star

Matičnjak je biljka sa mirisom limuna, koja potiče iz iste porodice kao nana. Poreklom je iz Evrope, ali se gaji širom sveta.

Matičnjak se tradicionalno koristi za poboljšanje raspoloženja i kognitivnih funkcija.

Kaže se da ova biljka umiruje simptome stresa, pomaže da se opustite i poboljšava vaše raspoloženje. Studija iz 2004. godine otkrila je da je uzimanje matičnjaka ublažilo negativne efekte raspoloženja od psihološkog stresa. Učesnici koji su uzimali matičnjak sami su prijavili povećani osećaj smirenosti. Međutim, ovo ispitivanje je urađeno na 18 osoba, pa su potrebna dodatna istraživanja.

Foto: Feast and Farm

Takođe se može koristiti i za lečenje simptoma anksioznosti, kao što je nervoza. Iz studije objavljene 2014. godine, hrana i napici koji su sadržali matičnjak pokazali su se kao odlični za smanjivanje anksioznosti.

Kombinovanje matičnjaka sa valerijanom može da pomogne u ublažavanju nemira i poremećaja spavanja, poput nesanice. Popijte šolju čaja matičnjaka sa valerijanom pre spavanja.

Foto: Herbal Tea

Matičnjak čak možete početi da uzimate i na prve znake prehlade. Upotreba kreme od ove biljke može da pomogne u produžavanju intervala između izbijanja herpesa. Kako se koristi? Nanesite kremu od matičnjaka na obolelo mesto nekoliko puta dnevno. Obavezno testirajte kremu na unutrašnjoj strani podlaktice pre nego što je nanesete na herpes. Ako u roku od 24 sata ne osetite iritacije ili upale, krema je bezbedna za upotrebu.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments