Biti osetljiva osoba je vrlina, a ne mana

       
Foto: Jooinn

Jedna od pet osoba na svetu pripada ovoj grupi ljudi, odnosno 20 posto ljudi, a američka psihološkinja Elejn Aron tvrdi da se ne radi ni o kakvom poremećaju već o tome da je kod takvih ljudi jače razvijen smisao za empatiju i svesnost okoline. 

Ako ste hipersenzibilna osoba, ne podnosite nasilje nikakve vrste. Bilo da se događa oko vas ili na TV ekranima, duboko će vas pogoditi i tražićete beg, način da se što pre udaljite od takvih situacija. Reagujete i na nasilje nad životnijima, ne samo nad ljudima.

Ako možete pomoći, vi ćete to žustro i učiniti. Uvek razmišljate o tome kako biste se vi osećali u toj situaciji, zato se prema drugima ponašate pažljivo, pazite da nekog ne povredite i trudite se da budete prema drugima onakvi kakvi želite da drugi budu prema vama.

Intenzivno uživate u prizorima, zvukovima, ukusima, mirisima, dodiru na koži itd. Pomirišete li cvet i svidi vam se miris, teško će vam biti da prestanete da ga mirišete. Čujete li muziku koja vam se jako sviđa, u stanju ste da se naježite od zadovoljstva.

Neretko ćete i reagovati preterano na određene situacije, na koje drugi ne bi reagovali ni približno takvim intenzitetom.

I dok će vam to mnogi uzeti za manu, znajte da nemate razloga to tako i prihvatiti. Živimo u svetu u kojem nas odgajaju da osećaje držimo za sebe, kao odraz hrabrosti i snage, a zapravo je upravo pokazivanje osećaja snaga koju retki danas imaju.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments