Претрага
Претрага
Close this search box.

BOŽIĆNI POST POČINJE DANAS! Ovo je molitva koju treba izgovoriti

Foto: elements.envato.com

Praznik svetih mučenika Gurija, Samona i Aviva danas obeležava Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici. Ovo je ujedno i prvi dan Božićnog posta.

Za vreme careva Dioklecijana i Maksimijana, u gradu Edesi uhvaćena su dva druga: Gurije i Samon. Sudija im je zapretio smrću ukoliko se ne pokore naredbi cara i oni su odgovorili sledeće: “Ako se pokorimo naredbi carskoj, propašćemo, čak i ako nas ti ne ubiješ”.

Bačeni su u tamicu i svirepo mučeni. U tamici su ostali od 1. avgusta do 10. novembra. Kasnije je i Aviv đakon Edeski, završio kao i oni. Njegova majka je izvadila iz ognja njegovo telo i sahranila ga pored Gurija i Samona. Kad je gonjenje hrišćana prestalo, podignut je hram u njihovu čast, a mošti su položili u jedan kovčeg. Nakon toga, počela su mnoga čuda da se dešavaju.

Jedan od tih čuda vezuju se za priču o udovici. Jedna udovica u Edesi imala je ćerku kojom se oženio jedan Got vojnik iz grčke vojske. Kako se ta žena plašila da da svoju ćerku u daleku zemlju, Got se zakle na grobu sveta tri mučenika, da nikakvo zlo neće devojci učiniti nego da će je uzeti za zakonitu ženu, pošto je kako je tvrdio, neoženjen.

U stvari, bio je već u braku. A devojku koju je uzeo držao je kao robinju dok mu ne umre zakonita žena. Kada se to dogodi, on u dogovoru sa svojom rodbinom sa mrtvom ženom će da zakopa i živu robinju. Devojka u suzama molila svete mučenike da je spasu. I oni joj se javiše u grobu, uzeše je i trenutno preneše iz Gotske zemlje u Edesu, u svoju crkvu. Sutradan, kada su otvorili crkvu, našli su devojku kraj groba svetitelja, i tako su saznali o njenom čudesnom izbavljenju.

Ovu molitvu treba danas izgovoriti: “Čudesa svetih Tvojih, kao stenu neoborivu si nam darovao Hriste Bože: njihovim molitvama savete zlorečitih razori, osnaži silu carstva, kao jedini Blag i Čovekoljubac“.

MONDO

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti