Foto: Ladyclever

Britanski naučnici došli su do zaključka da deca koja mogu da hodaju, trče i skaču uzrasta od 18 meseci imaju jače kosti kao tinejdžeri.

Oni sugerišu da ovi nalazi mogu identifikovati ljude koji imaju povećan rizik od osteoporoze i lomova kostiju kasnije u životu.

Za istraživanje su prikupljeni podaci više od 2 300 ljudi koji su rođeni ’90-ih godina 20. veka. Kretanje učesnika ocenjeno je kad su imali 18 meseci. Veličina, oblik i mineralna gustoća kostiju merene su kada su imali 17 godina. Aktivnosti kao što su hodanje, trčanje i skakanje stvaraju određen stres na kosti, što ih može učiniti širima, gušćima i jačima, kažu istraživači.

“Verujemo da bi jači mišići mogli biti “marker” za ovo. Aktivnost stvara jače mišiće, koji onda stvaraju veće sile dok hodamo, trčimo i skačemo, što pomaže jačanju kostiju koje rastu”, kaže dr Aleks Ajrlend objašnjavajući rezultate istraživanja koji su objavljeni u časopisu Journal of Bone and Mineral Research.

Takođe, ovo istraživanje je pokazalo da deca koja ranije prohodaju imaju veću verovatnoću da će se baviti nekom fizičkom aktivnošću kada budu stariji.

Autor: nsuzivo

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments