Budite oprezni- ne favorizujte jedno dete

       
Foto: Thinkstock

Deca koja smatraju da su manje dragi roditeljima od brata ili sestre, imaju veću sklonost eksperimentisanju sa drogama i konzumaciji alkohola u tinejdžerskim godinama, a povećava se i tenzija između braće i sestara.

Porodična terapeutkinja Mišel Levi kaže da je “vrlo uobičajeno da roditelj preferira ili bolje funkcioniše s jednim detetom nego s drugima.”

Deca koja se nose s zdravsvtenim tegobama, poput depresije, ponekad pokazuju i lošije ponašanje, pa je roditeljima lakše da se nose s drugim članovima porodice.

U pitanju mogu biti i zajednički interesi: “Tate koje interesuje sport će se bolje povezati s detetom koje takođe voli sport, a ne s onim koji obožava da igra video igrice.”

Ključan problem je što percepcija da su manje voljeni može uzrokovati loše samopouzdanje, upozorava Šeli Vaziri Flais, pedijatrica.

“Moramo shvatiti da kao roditelji ne smemo upoređivati braću i sestre. Izbegavajte etiketiranje poput “on je onaj pametni u porodici” i ostalo.”

Favorizovanje utiče na samopouzdanje, osećaj pripadnosti u porodici, a to se posebno vidi na porodičnim odmorima i praznicima.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: