Crni kukuruz- zdrava žitarica

       

Navikli smo da je kukuruz žute boje, ali postoji i beli, crveni, plavi, ružičasti i crni kukuruz. 

Crni kukuruz  je vrlo stara i retka sorta kukuruza a kao i druge sorte, bez obzira na boju, crni kukuruz odličan je za proizvodnju kukuruznog brašna od kojeg se pravi izvrstan hleb.

Crni kukuruz, ili ljubičasti kako ga negde zovu, je sorta kukuruza (Zea mays) koja uspeva na obroncima Anda, pretežno na teritoriji Perua, Bolivije i Argentine  kao i u peruanskom priobalnom pojasu. U širokoj je upotrebi od perioda pre civilizacije Inka.

U zrnu sadrži antocijanin, tipa ciadinin-3-glukozidom koji je izrazito tamne, crne boje. Odatle i lepa tamno ljubičasta boja. Antocijanini su pigmenti topivi u vodi, a najtamnije vrste voća kao što su akai bobice, borovnica ili kupina su nosioci najvećeg broja bodova na ORAC skali antioksidansa.

Američki naučnici otkrili su da tokom termičke obrade kukuruza dolazi do oslobađanja molekula koji deluju kao antioksidans.

I zato ne zaboravite, bilo da ga pečete, kuvate, koristite kao brašno, pred sobom imate neprikosnovenog čuvara vašeg organizma, pa bio to žuti, beli ili crni kukuruz.

Autor: nsuzivo.rs

 

Komentari: