Foto: YouTube

Poznato je da pisanje poboljšava mentalne veštine, ali crtanje je puno bolje, posebno kada treba usvojiti nove informacije. Studija urađena na Univerzitetu Vaterlu pokazala je da vizualizacija deluje bolje od pisanja.

“Otkrili smo da je crtanje bolje od bilo koje druge mentalne tehnike. Stariji ljudi koji su učestvovali u studiji pokazali su da imaju puno bolje pamćenje kad crtaju, nego kad pišu”, rekla je vođa studije Melisa Meade. “Nadamo se da će ovo otkriće biti korisno kod osoba s demencijom kod kojih je zabeleženo naglo propadanje mentalnih funkcija i jezika”, dodaje.

Naučnici objašnjenje nalaze u činjenici da crtanje uključuje puno više načina predstavljanja informacija od pisanja. Kod crtanja informacija je vizualna, prostorno, verbalno, semantički i motorički određena.

Do ovog otkrića došli su tako što su uzeli dve grupe ispitanika- studente i penzionere i zadali im zadatak u kojem je pomoću raznih tehnika trebalo upamtiti određene reči.

Ispostavilo se da su ispitanici obe grupe pokazali bolje pamćenje kada su crtali to što je trebalo zapamtiti, nego kada su pisali.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments