Zimi su ljudi više izloženi infekcijama i manje vremena provode napolju i to je glavni razlog zašto u zimskim mesecima raste rizik od nedostatka vitamina D u našem organizmu.
Vitamin D se stvara u našoj koži nakon izlaganja Sunčevoj svetlosti i neophodan je za dobro zdravlje.
Evo kako pomoći sebi tokom zime i ipak očuvati dovoljan nivo ovog važnog vitamina u organizmu.
S obzirom na to da nam vitamin D pomaže da se borimo s potencijalnim infekcijama, kao i kod ublažavanja upala, stručnjaci upozoravaju da je izuzetno bitno dobiti dovoljno ovog vitamina u zimskim danima, a ovo su neki od načina:
– ishrana bogata vitaminom D (masna riba, tuna, skuša, sardine, pečurke, mlečni proizvodi)
– boravak na otvorenom
– uzimanje suplemenata vitamina D
Neki stručnjaci preporučuju od 200 do 2000 internacionalnih jedinica D vitamina dnevno.
U SAD institutu za medicinu preporučuju 600-800 IU dnevno za odrasle, dok Endocrine Society navodi da optimalni status vitamina D može zahtievati 1500-2000 IU dnevno.
Zimi ljudi imaju smanjenu sposobnost stvaranja vitamina D kada izlaze napolje, tako da bi količine od najmanje 600 IU vitamina D iz hrane ili dodataka dnevno pomoglo u održavanju potrebne količine vitamina kao na letnjem nivou.
Ali, i previše vitamina D takođe može biti štetno. Zbog rizika od raka kože, dermatolozi i drugi zdravstveni radnici ne preporučuju nezaštićeno izlaganje suncu već umesto toga predlažu konzumaciju hrane bogate vitaminom D kao i uzimanje suplemenata.
Stručnjaci takođe ne preporučuju unos vitamina D odraslim osobama veći od 4000 IU vitamina D dnevno kako bi izbegli eventualne toksične nuspojave.
Vitamin D nam pomaže apsorpciju kalcijuma iz hrane, ali kada je njegov nivo u telu previsok, nivo kalcijuma u krvi raste, što može dovesti do bolesti bubrega, piše Lepota&zdravlje.
penzionisani.bizportal.rs