Kupus je izuzetno hranljiv i koristan za zdravlje jer je bogat vitaminima i mineralima. Glavna razlika između crvenog i običnog kupusa je u tome što crveni kupus sadrži antocijanin, pigment koji se nalazi u porodici flavonoida i deluje kao moćan antioksidans.
Ovo povrće može da ojača imunitet i da pomogne u detoksikaciji organizma.
Takođe, crveni kupus je bogat vitaminima C i E. Evo nekoliko važnih prednosti konzumacije crvenog kupusa:
Sadrži hranljive materije
Crveni kupus je siromašan kalorijama, ali bogat hranljivim materijama. Na primer, jedna šolja (89 grama) sirovog crvenog kupusa sadrži samo 28 kalorija, ali i značajnu količinu vitamina C (56% dnevne preporuke), vitamina K (28%), kao i manju količinu vitamina B6, A, kalijuma i drugih nutrijenata.
Odličan antioksidans
Crveni kupus je odličan izvor antioksidanasa poput vitamina C, karotenoida i flavonoida, uključujući antocijanin i kempferol. Istraživanja pokazuju da crveni kupus ima 4,5 puta više antioksidanasa nego zeleni kupus. Takođe, sadrži sulforafan, koji se formira kada se kupus seče ili drobi, a koji ima antikancerogena svojstva.
Pomoć kod upala
Crveni kupus pomaže u smanjenju upala koje mogu da doprinesu razvoju mnogih bolesti. Čak i nanošenje listova kupusa na kožu može da smanji upalu. Na primer, osobe sa artritisom koje su koristile obloge od kupusa primetile su značajno smanjenje bola nakon četiri nedelje primene.
Poboljšava zdravlje creva
Crveni kupus može poboljšati funkciju creva, smanjujući upalu i pomaže kod stanja poput crevnog mukozitisa. Takođe je bogat vlaknima koja podržavaju zdravlje creva, pomažući u varenju hrane i smanjujući rizik od zatvora. Vlakna u kupusu su u promeru 70% nerastvorljivih, koji pomažu u kretanju hrane kroz creva, i 30% rastvorljivih, koja hrane korisne bakterije u crevima.
Konzumiranje crvenog kupusa može da dobrinese boljem zdravlju i pomaže u prevenciji različitih bolesti.
Informer.rs