Foto: The Scientist Magazine

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) kaže da nema podataka ili dokaza koji upućuju na to da bi se koronavirus mogao prenositi putem komaraca. 

Koronavirus je respiratorni virus, a glavni način prenosa su virusne kapljice koje se ispuštaju u vazduh kada zaražena osoba kašlje ili kihne. Da bi se komarac zarazio virusom, on mora biti prisutan u krvi kojom se komarac hrani. ”

“SARS-CoV2 (virus koji uzrokuje koronavirus) je respiratorni virus koji se gotovo isključivo nalazi u plućima i disajnim putevima zaraženih ljudi, a retko dolazi u krv”, kaže Emili Galikot, doktorka na Univerzitetu Kolorado za Health.

Da bi virus prešao na osobu putem komaraca ili druge vrste uboda insekata, poput uboda krpelja, virus se mora replikovati unutar komaraca ili krpelja. Ni koronavirus ni bilo koja druga vrsta koronavirusa nije dokazano da to čini.

“Većina ljudskih virusa, poput gripa, HIV-a i herpesa, inficira ljude već jako dugo, iako se mnogi od njih nalaze u našoj krvi još uvek nisu u mogućnosti da pređu na komarce”, kaže Galikot.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments