Foto: Pinterest

“Trudnoća prijateljice pozitivno utiče na želju za detetom”, zaključili su autori istraživanja iz 2014. godine objavljenom u naučnom časopisu American Sociological Association.

Istraživači su analizirali podatke 1720 žena u Americi od sredine 1990-ih do sredine 2000-ih. Pratili su žene koje su 1995. godine imale najmanje 15 godina i otkrili su da je polovina intervjuisanih žena rodila dete do vremena kada su poslednji intervjui urađeni, odnosno do 2008. godine.

Tokom mnogih intervjua, žene su beležile prijateljske veze, što je istraživačima dalo uvid u njihova prijateljstva kako su godine prolazile. Naročito se se fokusirali na najbolje prijateljice iz srednje škole koje su ostale prijateljice kroz sve godine kasnije i otkrili kako postoji snažan element ‘zaraze’ kad je u pitanju planirana trudnoća.

Foto: Parents

“Otkrili smo da ovaj efekat počinje u trudnoći prijateljice, počinje da se povećava nakon što se prijateljica porodi i doseže svoj vrhunac tokom dve godine nakon rođenja deteta”, napisali su autori istraživanja.

To su nazvali ‘uticajima na plodnost’ i veruju kako postoje tri teorije zašto je trudnoća ‘zarazna’: socijalno učenje, socijalni uticaj i deljenje troškova.

Žene više naginju majčinstvu ako vide da njihova bliska prijateljica zna da se nosi s tim. Takođe, žene ne žele da se osećaju kao da ‘zaostaju’ za drugaricama. I, postoji nekoliko finansijskih povlastica kada prijateljice zajedno mogu da koordinišu aktivnosti i podele troškove.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments