Претрага
Претрага
Close this search box.

DA LI ZNATE KAD STE DEHIDRIRANI? Svi obraćaju pažnju na žeđ i suvu kožu, ovo su manje poznati simptomi

Foto: elements.envato.com

Iako dehidracija često šalje znake poput žeđi i suve kože, postoje mnogi drugi manje poznati simptomi koji mogu da ukazuju na nedostatak tečnosti!

Loš zadah

Nedostatak vode može da smanji proizvodnju pljuvačke, koja ima antibakterijska svojstva. Kada ne proizvodite dovoljno pljuvačke, bakterije mogu da se razmnožavaju u ustima, izazivajući halitozu, neprijatan zadah. Dakle, ako vaš dah nije najsvežiji, pokušajte da popijete čašu vode.

Grčevi u mišićima

Ako se javljaju često, posebno nakon vežbanja, uzrok može da bude dehidracija. Kada izgubite tečnost, vaše telo više ne može efikasno da reguliše temperaturu i možete da razvije bolest uzrokovanu toplotom koja može da dovede do grčeva u mišićima.

Groznica

Dehidracija može da izazove simptome slične onima kod infekcije. Groznica je znak da ste izgubili previše tečnosti. Ako vam koža postane vruća i suva nakon perioda prekomernog znojenja, to je jasan znak da morate hitno da se hidrirate i potražite pomoć lekara.

Foto: Sol Foot & Ankle Centers

Žudnja za slatkišima

Dehidracija može da utiče na funkcionisanje jetre, koja koristi vodu za oslobađanje glikogena (skladištene glukoze) u krv. Dakle, žudnja za slatkišima može da bude način na koji vaše telo traži pomoć. Umesto da birate čokoladu, pokušajte prvo da pijete vodu.

Glavobolja

Čak i blaga dehidracija može da izazove glavobolju. Iako uzroci glavobolje mogu da budu brojni, velika čaša vode može da bude rešenje ako je dehidracija problem.

Kako proveriti da li ste dehidrirani

Jednostavan test za proveru dehidracije je štipanje kože na zadnjoj strani šake. Ako se vaša koža polako vraća u normalan položaj, možda ste dehidrirani. Takođe proverite boju urina. Tamnožuti ili narandžasti urin ukazuje na to da morate da pijete više tečnosti.

mondo/T.V.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti