Foto: BabyCenter

Danas se širom sveta obeležava Međunarodni dan babica, koji je obeležava od 2009. godine. Jedna anonimna babica objavila je dirljivo pismo na Fejsbuk stranici “Love What Matters”, koje objašnjava zašto su upravo one važne tokom porođaja.

“Ja sam samo medicinska sestra i babica.

Ja sam samo sestra koja je bila prisutna za vreme rođenja vašeg deteta. Ja sam samo sestra koja vas je držala za ruku, gledala vas u oči i uz koju ste se osećale kao najjača žena na svetu. Ja sam samo medicinska sestra koja je prepoznala simptome preeklampsije i nabavila vam uput vašeg lekara za magnezijum sulfat kako ne bi došlo do zastoja u rastu deteta.

Ja sam samo medicinska sestra koja je pomno pratila vaše disanje stetoskopom, jer sam znala koje su moguće komplikacije. Ja sam samo medicinska sestra koja je budno pratila rad srca vaše bebe i prepoznala da je u opasnosti. Ja sam, takođe, samo medicinska sestra koja vas je smirivala dok je vaš lekar na parkingu bolnice porađao zdravu bebu.”

Ja sam samo medicinska sestra koja je držala vašu ruku i tešila vas zbog gubitka vaše bebe. Moje srce bilo je slomljeno. Te noći htela sam držati svoju decu u zagrljaju i nikad ih ne pustiti, ali oni su već spavali jer sam ostala na poslu duže kako bih bila s vama.

Volim svaki minut ovog posla. Ja sam SAMO medicinska sestra i babica.”

One nisu samo babice. One su često žene koje nas porađaju, uz asistenciju doktora. One su češće tu da vas obilaze i motre. One i u doba pandemije stoje uz nas.

Srećan dan babica svim ženama koje su pomogle da na ovaj svet dođu deca.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments