Претрага
Претрага
Close this search box.

DANAS JE TEODOROVA SUBOTA! Evo koji običaju se vezuju za ovaj datum!

Foto: Nebojša Mandić/espreso.co.rs

Sveti Teodor Tiron ima svoj praznik 2. marta (po gregorijanskom kalendaru), kada se slavi njegov spomen, dok se u subotu pominje samo njegovo čudo iz četvrtog veka.

Sveti Teodor Tiron ima svoj praznik 2. marta (po gregorijanskom kalendaru), kada se slavi njegov spomen, dok se u subotu pominje samo njegovo čudo iz četvrtog veka. Pravoslavni vernici obeležavaju ovu subotu kao Teodorovu (Todorovu) subotu, jer je posvećena Svetom velikomučeniku Teodoru Tironu.

Na ovaj dan je običaj je da se vernici, koji su celu nedelju postili, pričešćuju. Nekada su se na ovaj dan pričešćivali i đaci.

Teodorova ili Todorova subota uvek pada u prvu subotu Velikog Vaskršnjeg posta. Ove godine godine je to 23. marta. Za Svetog Todora veruje se da je zaštitnik stoke, naročito konja, pa se ovaj dan naziva još i Konjski dan – kada se konji ne prežu (u kola) već samo jašu. U takovskom kraju ovaj svetac se slavi, jer se veruje da leči od padavice. Seljaci u to vreme odlaze u obližnje manastire sa bolesnima, pale sveće i mole se svecu za zdravlje.

Trke konja su se na ovaj dan organizovale u Šumadiji. Uopšte, u mnogim selima se konji jašu, i pokazuju po selima. Ovog dana u selima istočne Srbije priprema se žito, odnosno, koljivo, kao za svaku Krsnu slavu. Pravi se i kolač na kome se obavezno nalaze ukrasi u obliku konja ili potkovice. Izuzetno, ako je neophodno, dete se i na taj dan može okupati, ali se obavezno stavlja potkovica u korito s vodom.

MONDO/Pink

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti