Foto: Worldcoo

Prvi put je ovaj dan obeležen 2002. godine, u čak 90 zemalja na pet kontinenata, a zamišljen je kao globalna kampanja za podizanje svesti o raku kod dece i za pružanje podrške deci i adolescentima koji boluju od raka, preživelima i njihovim porodicama.

Međunarodni dan dece obolele od raka zasnovan je na tome da sva deca i adolescenti koji boluju od karcinoma imaju najbolju moguću medicinsku i psihosocijalnu negu, bez obzira na zemlju, poreklo, rasu ili finansijski status.

Foto: internationalchildhoodcancerday.org

Ako su vam potrebni razlozi zašto ovaj dan mora da se obeležava i da se podiže svest, jedan je što je svako dete koje je izgubljeno nezamenljiv deo budućnosti. Budućnosti i svojih roditelja, prijatelja, okruženja. Izgubili smo darove njegovih talenata i potencijalnih doprinosa svetu.

Zato što nijedna porodica ne bi trebalo da bira između hrane na stolu, slanja deteta na dobar fakultet ili lečenja i nege ako oboli. Nažalost, mnogi moraju da biraju, jer nemaju dovoljno sredstava, naročito u nedovoljno razvijenim zemljama.

Kako je jedan roditelj rekao,

Rak u detinjstvu NIJE nešto što se daje deci jer su oni dovoljno snažni da se sa tim nose. Rak u detinjstvu je ZASTRAŠUJUĆ. Rak u detinjstvu je MRAČAN. Rak u detinjstvu krade mir i radost porodice. To može uništiti porodice i živote. 

I dalje, previše dece i adolescenata umire širom sveta od kancera- na osnovu statistika, na svaka tri minuta umre jedno dete.

Foto: Rebloggy

Ali, ako se na vreme otkrije, šanse su veće. Nemojte zanemarivati promene u detetovom ponašanju, izgledu, u tome da li se često žale na bolove… Pomozite im da ne budu nemoćni.

Mi smo kao pojedinci, zajednica i nacija, važni njima.

Autor: Ivona Karan

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments