Претрага
Претрага
Close this search box.

DANAS SLAVIMO PRENOŠENJE MOŠTIJU SVETOG KIRA I JOVANA! Ovo je molitva koju vernici treba da izgovore za zdravlje

Foto: elements.envato.com

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju dan posvećen Svetom Kiru i Jovanu, hrišćanskim svetiteljima koje pamtimo kao čudotvorce, tačnije dan kad su njihove mošti prenete u Manutin.

Ovi sveti mučenici praznuju se 13. februara, a 11. jula praznuje se prenos njihovih moštiju iz Kanoposa u Manutin i mnogobrojna čudesa, koja su se dogodila od njihovih moštiju. Sveti Kiril, patrijarh aleksandrijski, molio se Bogu, da uništi idolsko nečestije u mestu Manutinu, gde je bio idolski hram i gde je vladala sila demonska. Tada se javi patrijarhu anđeo Božji i reče mu, da će Manutin biti očišćen od nečistija, ako on prenese na to mesto mošti svetih Kira i Jovana.

Patrijarh to odmah i učini: prenese časne mošti mučenika u Manutin i sagradi tamo crkvu u ime svetih Kira i Jovana. Od moštiju ovih mučenika izlečio se Amonije, sin aleksandrijskog gradonačelnika Julijana; neki Teodor od sepila; Isidor od Majuma izliječi se od truljenja crne džigerice; žena Teodora od otrovanosti; neki Evgenije od vodene bolesti, kao i mnogi drugi od drugih bolesti i muka. Sve se ovo dogodilo 412. godine.

Molitva za zdravlje

“Kao neoborivu stenu darovao si nam čudesa Tvojih svetih mučenika, Hriste Bože. Njihovim molitvama sabore bezbožnika razori, skiptre carstva osnaži, kao Jedini Blag i Čovekoljubiv”.

MONDO

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага