Претрага
Претрага
Close this search box.

Deca sa ASTMOM imaju VEĆI RIZIK od komplikacija od gripa, novosadski PULMOLOG odgovorio ANTIVAKSERIMA: Vakcina protiv tetanusa vas neće sprečiti da stanete na ekser, ali nećete umreti od tetanusa

Foto: Pixabay/Ilustracija

Astma je, pored gojaznosti, najčešći hronični poremećaj kod najmlađeg dela populacije, a u našoj zemlji učestalost ove bolesti u dečjem uzrastu je sedam posto. Neka istraživanja u našoj zemlji pokazuju da dečaci češće obolevaju, kao i da su deca koja imaju ovu hroničnu bolest gojaznija od druge.  

Roditelji koji su bili ubeđeni pozitivnim komentarima prijatelja ili rođaka o vakcini su češće vakcinisali decu

Pulmolog i alergolog dr Andrija Rudić, iz poliklinike “Velisavljev”, istakao je za naš portal da u poslednjih nekoliko godina raste svest o važnosti vakcinacije protiv gripa za osobe sa astmom.

-Deca sa astmom imaju veći rizik od razvoja teških komplikacija od gripa, kao što je upala pluća, uključujući hospitalizaciju, pa čak i smrt. Međutim, uprkos preporučenoj godišnjoj vakcinaciji protiv gripa za decu sa astmom, pokrivenost ostaje suboptimalna. To može biti zbog nekoliko razloga, uključujući percepciju roditelja prema vakcini protiv gripa- govori dr Rudić.

Foto: Pixabay

On naglašava da istraživanja pokazuju da socijalna podrška roditeljima od strane prijatelja i porodice igra ključnu ulogu u uticaju na odluke roditelja o vakcinaciji njihovog deteta. Roditelji koji su bili ubeđeni pozitivnim komentarima svojih prijatelja ili rođaka o vakcini su češće vakcinisali svoju decu. Društvena podrška koju pružaju zdravstveni radnici je još jedan ključan razlog. 

Virus gripa je teško predvideti 

-Pošto su disajni putevi vašeg deteta posebno osetljivi na respiratorne viruse poput gripa, morate da preduzmete sve moguće mere da biste ga zaštitili. Jedan od najlakših i najefikasnijih načina da se to uradi je vakcinacija protiv gripa. Šta infekcija gripom znači za decu sa astmom? Virus gripa je veoma zarazan i teško ga je predvideti. Sva deca od šest meseci i starija, sa astmom, kao i ljudi koji brinu o deci s astomom, treba da se vakcinišu protiv gripa svake godine– rekao je za naš portal pulmolog.

Foto: Pixabay

Doktor Rudić dao je i jednostavan odgovor antivakserima: “Vakcinišite svoje dete”.

-Da li će to sprečiti grip? Ne, ali će ga dete lakše preležati. Da li će vas vakcina protiv tetanusa sprečiti da stanete na zarđali ekser? Neće, ali nećete dobiti tetanus, niti umreti od tetanusa- zaključio je naš sagovornik.

Ivona Karan

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti