Foto: Pond5

Japanski način razmišljanja želi da nam poruči da je svaki susret, sve što doživimo, jedinstveno blago koje se nikada više neće ponoviti na isti način. 

Donosimo deset pravila koja sažimaju Ichigo Ichie japansku filozofiju:

1. Ne odlažite posebne trenutke- Svaka prilika događa se samo jednom. Ako ga ne zagrliš, izgubljen je zauvek. Životno pitanje je: sad ili nikad.

2. Živite kao da će se to dogoditi samo jednom u vašem životu- Treba biti svestan toga da je svaki susret jedinstven.

3. Zadržavanje u sadašnjosti- Putovanja u prošlost i budućnost često su bolna i gotovo uvek beskorisna. Ne možete promeniti ono što se dogodilo. Ne možete znati šta će se dogoditi.

4. Učinite nešto što nikad pre niste- Drugačiji način postizanja nezaboravnog trenutka je prepuštanje sebi i omogućavanje da u vama procveta nešto novo.

5. Meditirajte- Možete sesti na jastuk za meditaciju i posmatrati čudo života. Jednostavna činjenica da se odmičete od svakodnevnog vrtloga žurbe otvoriće mnoga vrata.

6. Otvorite svih pet čula- Vežbate umeće slušanja, gledanja, dodirivanja, uživanja u ukusima i mirisima kako biste u svakom trenutku imali bogatstvo ljudske percepcije. To će vam omogućiti da budite pažljiviji prema drugima i povećate nivo empatije.

7. Primetite slučajnosti- Svesnost slučajnosti pomaže nam da budemo bolji u čitanju znakova koje nam je poslao svemir.

8. Od susreta napravite zabavu- Ne čekajte prave okolnosti- iskusite vanredne stvari. S pravim načinom razmišljanja, svaki dan može biti proslava.

9. Ako vam se ne sviđa trenutno stanje, napravite nešto drugačije- Ako je vaša stvarnost previše zamorna i predvidljiva, imate priliku da stvorite nešto drugo.

10. Budite lovac na posebne trenutke. Kao i kod svake aktivnosti, što više vežbate, rezultati će biti bolji.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments