Deset pravila kako biti pristojni baba i deda

       
Foto: VideoBlocks

Nemojte očekivati da ćete biti u prvim redovima. Mnoge žene smatraju da je rođenje deteta intiman događaj, a ne sport u kojem učestvuje puno gledalaca. Poštujte ovo.

1. Zapamtite: to nije vaše dete– Vaša dete je mama ili tata ovoj bebi. Beba je vaše unuče. Apsolutno divno, ali budući da je vi nećete ljuljati i hraniti tokom noći nemojte koristiti termin “moja beba”. Da ne spominjemo da takvo nešto ne možete ni slučajno spomenuti dok je beba još u stomaku. Odnosi se naglo pogoršaju nakon takvih izjava.

2. Unuci nisu ‘popravni’ za vaše roditeljstvo- Vaše lično iskustvo u roditeljstvu možda nije bilo onakvo kakvo ste hteli da bude. Verovatno ste shvatili da biste stvari radili drugačije da imate novu priliku. Ne može popraviti ono što se dogodilo kroz svoje unuke.

3. Nemojte očekivati da ćete biti u prvim redovima- Mnoge žene smatraju da je rođenje deteta intiman događaj, a ne sport u kojem učestvuje puno gledalaca. Poštujte ovo.

4. Ne nudite savete- Ako novi roditelji žele vaše mišljenje, oni će ga tražiti. Neželjeni saveti mogu se smatrati pasivno agresivnim uvredama, stoga nemojte ići tamo i isprobavati granice. Niko, a posebno nova mama ne želi da čuje da kuća treba biti čistija, da beba ne dobija na težini dovoljno brzo. Da, vi se odgojili dete, ali ovo nije vaša beba.

5. Vaše unuče nije lutkica- Nemojte “govoriti” kroz vaše unuče: “Mama, volela bih da provedem sledeći vikend kod bake”. Ne činite to. To je neprijatno, pasivno agresivno i izgledate kao čudak.

6. Nemojte napraviti svoju sobu za bebu- Osim ako vas nisu zamolili da čuvate bebu puno radno vreme. Bebi neće trebati lični nameštaj u vašoj kući. Nemojte ništa raditi bez dogovora s roditeljima.

7. Prihvatite ime- Naravno da postoji ime koje se vama jako sviđa, možda je tradicionalno, možda kreativno. Vama se može sviđati, ali niko to ne mora čuti.

8. Prvo nazovite- Koliko god beba bila neodoljiva i divna, nemojte doći u goste bez najave. Nazovite, ali ne kad se već nalazite ispred njihove kuće. Nekoliko dana unapred je pravo vreme za najavu posete. Beba neće nigde “pobeći”.

9. Bez takmičenja- Biti baka ili deda nije takmičarski sport. Od koga će dobiti najveći poklon, najviše igračaka… Ništa od toga ne garantuje lep odnos s unukom i roditeljima, a kvalitet odnosa neće biti bolji ako puno kupujete.

10. Niste sigurni, pitajte- Toliko toga se promenilo, drugačije se razmišlja o sigurnosti, alergijama na hranu, čak i položaji u spavanju se se promenili. Zato je uvek dobro pitati. Zaista, poštujte roditeljske odluke i granice. Ne možete pogrešiti ako poštujete svoje odraslo dete i njegovog supružnika kao tim.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments