Претрага
Претрага
Close this search box.

DEVOJKE VEČERAS OBAVEZNO, ALI OBAVEZNO MORATE OVO DA URADITE: Veruje se da ćete sanjati MOMKA ZA KOG ĆETE SE UDATI

Foto: elements.envato.com

Pravoslavni vernici sutra obeležavaju Veliki četvrtak kao znak sećanja na Tajnu ili Poslednju večeru Isusa Hrista i njegovih učenika. Ovo je jedan od najznačajnijih dana u toku Velike nedelje kada je ustanovljena Sveta tajna pričešća, najsvetija tajna evharistije.

Za Veliki četvrtak u narodu postoje razna verovanja i običaji, a jedan je posebno vezan samo za devojke.

Naime, devojke veče uoči Velikog četvrtka pod jastuk treba da stave ogledalo, češalj, peškir.

Pre nego što legnu da spavaju, treba da izgovore: “Koji je moj suđenik neka dođe noćas da se obriše peškirom, češljem da se očešlja, ogledalom da se ogleda”.

Foto: Pixabay

Verovalo se da će se devojka udati za momka kog te noći sanja. Devojke su da bi saznale gde će se udati, u selu ili u nekom drugom mestu, u bašti sejale bosiljak uoči Velikog četvrtka i sutradan proveravale to mesto.

Verovalo se da ako je na poravnatoj zemlji u bašti otisak kopita, onda će se udati van sela, a ako su videle otisak šape ili ljudskog stopala, to im je bio znak da će se udati u selu.

U nekim selima u Šajkašu na Veliki četvrtak devojke su pre zalaska sunca drmale rodnu voćku ili drvo zovu tri puta i potom osluškivale koje će ime prvo čuti: ako su čule muško ime, verovale su da će se udati te godine.

Espreso/ Blic.zena/

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti