Dijatetičarka donosi dobre razloge zašto kefir uvrstiti u ishranu

       
Foto: Cultures for Health

Kefir dolazi iz područja Kavkaza, a danas su najveći proizvođači na svetu Poljska, Rusija, Švedska, Norveška, Finska i Nemačka, istakla je dijetetičarka i stručnjakinja za ishranu Paulina Novak u intervjuu za HealthHowStuffWorks.

Kefir se od svojih početaka do danas najčešće proizvodi od kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mleka.

“Međutim, može se proizvesti i s biljnim napicima kao što su kokosovo, sojino i rižino mleko”, dodaje Paulina.

Kada se proizvodi od životinjskog mleka, kefir ima konzistenciju pitkog jogurta s blagom prirodnom karbonacijom. Kefir je takav od kombinacije kvasca i bakterija poznatih pod nazivom “kefirna zrnca”. Ona se hrane i razmnožavaju u mleku i nemaju rok trajanja, a ovaj napitak sadrži mnogo probiotika.

“To znači da je kefir dobar za zdravlje creva jer pomaže kod povećanja zdravih bakterija i sprečava rast štetnih bakterija”, kaže dijetetičarka Melisa Huper. On može biti koristan osobama koje često uzimaju antibiotike, jer će pomoći u obnovi dobrih bakterija, a može pomoći i kod probavnih smetnji.

Jedno istraživanje objavljeno u iranskom časopisu 2015. godine otkrilo je da konzumiranje kefira snižava nivo šećera u krvi kod dijabetičara.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: