Foto: Eater

Istraživanje, nedavno objavljeno u časopisu Obesity, pokazalo je da na kilograme ne utiče samo kalorijska vrednost obroka, nego i vreme u kojem ga jedemo. 

U istraživanju su ispitanike podeljeni u dve grupe. Obe su jele tri obroka dnevno četiri dana, ali u različito vreme. Svi ispitanici bili su dobrog zdravlja, od 20 do 45 godina.

Jedna grupa je doručkovala u osam sati ujutru, a drugi obrok u 14 sati. Potom ništa nije jela do idućeg doručka. Kontrolna grupa jela je doručak u osam sati ujutro, ručak u 14 sati, a večerala u 20 časova.

Nakon četiri dana takvog režima ispitanici su podvrgnuti merenju metaboličkih funkcija koje je uključivalo sagorevanje kalorija. Zatim su odgovarali na pitanja o gladi i apetitu, i uzorak urina i krvi koji su uzimani ujutro i uveče meren je hormon gladi.

Rezultati su pokazali da u sagorevanju kalorija nema velikih razlika između grupa. Osobe kojima je razmak između zadnjeg obroka u danu i prvog u idućem danu bio veći, manje su osećale glad i niži nivo hormona gladi su imali u organizmu. Pokazalo se i da je ta grupa sagorela više masnoća u 24 sata.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments