Претрага
Close this search box.

Evo kada se sadi božićna pšenica! Dva datuma su ključna – kuća će biti blagoslovena cele godine

Foto: Pexels
Po starom narodnom verovanju svako bi trebalo da sadi svoje žito.

Pšenica se sadi na praznik Svete Varvare koji se slavi 17. decembra ili Svetog Nikole, 19. decembra.

Kako bi bila što lepša, bogatija i gušća i tako vam osigurala dobru godinu, dajemo vam pet saveta koji će vam pomoći u tome.

5 saveta za bogatiju i gušću božićnu pšenicu

Pre sejanja, pšenicu je potrebno dobro namočiti u mlakoj vodi, pa je ostaviti preko noći da odstoji. Nakon toga osušite je na papirnom ubrusu, pa posejte jer će tako bolje proklijati.

Pšenicu je najbolje sejati na tanjiriću ili u manjoj saksiji. Nemojte štedeti na semenu i prekrijte njime dno posude tako da ne ostane praznog mesta – čak je poželjno da se seme mestimično preklapa. Zatim je prekrijte još jednim slojem zemlje.

Umesto zemlje možete upotrebiti i sloj pamučne vate natopljene vodom i po njoj poslagati zrna pšenice. Vata je praktična jer upija višak tečnosti.

Pšenicu nemojte da držate na mestu koje je previše blizu grejanja jer bi mogla da se osuši. Najbolje je da je stavite pored prozora, na umereno toplo i svetlo mesto.

Prvih nekoliko dana, pre nego što pšenica počne da niče, prekrijte je aluminijskom folijom koja čuva vlagu. Čim počne da pušta zelene izdanke, uklonite foliju i zalivajte pšenicu umereno svaki dan. Za zalivanje tanjirića pšenice potrebna vam je otprilike jedna kašika vode, a da bi se tečnost ravnomerno rasporedila, dobro je upotrebiti plastičnu bocu s raspršivačem.

Kada pšenica naraste, odsecite vrhove tako da budu podjednake visine. Običaj je i vezivanje ukrasne trobojne vrpce oko pšenice. Pazite da vrpcu ne stegnete prečvrsto, nego tek toliko da ostane na mestu.

informer.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti