Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Nikolu, a vernici pripremaju ribu i posnu hranu. Pitanje koje se često postavlja jeste koja riba je najbolja i najzahvalnija za pripremu? Brojni stručnjaci preporučuju da jedete masnu morsku ribu, koja je bogata omega 3 kiselinama. Srbi ih konzumiraju premalo, a jedna vrsta je njihov najbolji izvor. U pitanju je pastrmka.
Riba pastrmka sadrži velike količine omega 3 kiselina, vitamina D i B12, niacina i fosfora. Takođe je bogata sastojcima sa antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima. Karakteriše je nizak nivo kontaminacije. Takođe, nema tendenciju da akumulira teške metale, za razliku od nekih morskih riba.
Za naše zdravlje nije važna samo vrsta ribe, već i izvor. Najkvalitetniji proizvodi dolaze od lokalnih dobavljača i sa organskih farmi. Nažalost, većina nas nema pristup njima, pa smo prinuđeni da kupujemo ribu u prodavnicama, gde je dostupna u različitim verzijama. Ipak, sveža riba je najvrednija. Sadrži najmanje štetnih sastojaka koji mogu da se nađu, na primer, u dimljenoj ribi. Međutim, važno je da obratite pažnju na izgled i miris.
Kvalitetan proizvod treba da ima prirodan ukus, a meso treba da bude elastično. Svako odstupanje od norme može da ukaže na to da je riba ustajala i samim tim štetna po zdravlje.
Kada kupujete, pokušajte da izaberete male komade. Veći primerci su generalno nešto stariji i stoga mogu da sadrže više opasnih supstanci.
espreso/Mondo