FENG ŠUI – 10 SAVETA ZA KUĆU OVOG PROLEĆA: Pažljivo koristite boje

Foto: Feng Shui-LoveToKnow/ Getty Images/ AKAY

Kako je proleće period buđenja i promena, otkrivamo koja se to pravila ove drevne kineske filozofije odnose na ovo godišnje doba i šta treba učiniti u domu.

1. Očistite svoj prostor – Prema feng shui principima, nered utoče negativno na kvalitet života. Zatrpava naš prostor, zaustavljajući protok pozitivne energije. Očistite ormare i police, ulazni deo, prostor ispred vrata i ispod kreveta.

2. Popravite ili zamenite pokvarene stvari – Okviri za fotografije s pukotinama, pokvarena sijalica, okrnjena vaza i posuđe – sve to može doprineti negativnoj energiji u domu. Popravak ovih predmeta je u redu ako to možete učiniti, ali prema učenjima feng shuija bolje ih je zameniti novim.

Foto: HGTV Canada

3. Pustite vazduh i svetlost u prostor – Čak i u hladnijim zimskim mesecima, važno je svaki dan otvarati prozore i vrata kako biste pustili svež vazduh i oslobodili se loše energije. Isto važi i za svetlost – naši prozori simbolišu kako nas svet vidi, tako da oni treba da budu čisti. U tamne delove kuće dodajte lampu kako biste osvetlili prostor i stvari u njemu.

4. Pažljivo koristite boje – Različite nijanse su povezane s različitim emocijama, pa ih birajte mudro. To ne znači da trebate obojiti zidove u drugu boju ili menjati nameštaj, već uz dekorativne dodatke poput jastučića, tepiha i drugih detalja unesite boju koja vam odgovara. Evo što različite nijanse predstavljaju…

Crvena – strast, uzbuđenje, radost
Žuta – veselje i radost
Zelena – ravnoteža, rast i obilje
Plava – mir i spokoj
Siva – fokus i jasnoća
Bela – svežina, nevinost i čistoća
Ružičasta – ljubav i negovanje
Ljubičasta – bogatstvo i duhovnost
Crna – kreativnost
Smeđa – uzemljenje i energija
Narandžasta – društvenost i povezanost

Foto: kucastil.rs

5. Dodajte žive biljke – Osim što oplemenjuju prostor, one takođe filtriraju vazduh, stvarajući čistije i svežije okruženje što je vrlo važno za dobar feng shui. Evo nekoliko sobnih biljaka za koje se smatra da donose sreću u dom…

devojačka sreća
aloe vera
filadendron
fikus
kućna paprat
palme
bršljan

Foto: HuffPost

6. Obratite posebnu pažnju na spavaću sobu – Slike ne treba postavljati iznad kreveta, jer se smatra da to ometa san. Dekorišite i uredite sobu tako da predstavlja mirno okruženje, ukrasite je umirujućim bojama, osigurate više prirodne svetlosti – neka deluje kao vaša oaza za opuštanje.

7. Vrata – Ulaz u vaš dom vrlo je važan za “dobar chi”. Pobrinite se da ništa ne blokira ili ne zatrpava vaše ulaze te da su ulazna vrata u vrhunskom stanju. Ako se boja ljušti i kvaka izgleda slomljeno, ofarbajte vrata, popravite kvaku ili zamenite novim vratima.

8. Uključite pet elemenata – Još jedan feng shui princip je da se pet elemenata unesu u dom radi ravnoteže. Evo nekoliko saveta…

Drvo – koristite biljke ili zelene predmete da biste potaknuli rast u svakom području vašeg života;
Vatra – dodajte u prostor crvenu boju ili koristite svetlost sveća da privučete strast i radost;
Zemlja – dodajte knjige ili smeđi tepih da biste uneli stabilnost u dom;
Voda – možete dodati malu fontanu ili difuzer u dom, za bolje prihode;
Metal – dodajte ukrase i skulpture da biste održali fokus i red.

Foto: Home Decor Ideas

9. Uklonite prepreke – Prema feng shui principima, fizičke prepreke oko kuće takođe loše utiču na energiju prostora jer mogu izazvati blokade u životu. Primeri mogu biti vrata koja se teško otvaraju, neuredan ormar ili fioka prepuna nepotrebnih starih stvari.

10. Pazite na zapuštena područja – Na kraju, potražite delove ili uglove kuće koji skupljaju prašinu ili koji nisu korišćeni neko vreme. Ako postoje stvari koje leže okolo, a nikada ih ne koristite, rešite ih se.

sensa.mondo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti