Foto: Goop

Prema rečima doktorke Ume Najdu, koja se bavi nutritivnom psihijatrijom, a takođe je i profesionalna kuvarica i specijalista za ishranu, doručak za večeru je koncept koji vredi pokušati- za bolji san. 

Dr Najdu, sa prestižnog Harvarda, preporučuje “Uzmite omlet noću”. Zašto?

Jaja su prirodno puna melatonina, hormona koji telo proizvodi, a potreban nam je za dobar san. Prema istraživanjima, ovaj hormon može pomoći da brže i duže spavate, a poboljšava i REM fazu sna.

Takođe, jaja sadrže i aminokiselinu, L-ornitin, koji učestvuje u detoksikaciji amonijaka u organizmu. Kada se kombinuje sa drugim aminokiselinama, pozitivno deluje na rast i zaceljivanje rana. Ova aminokiselina dokazano utiče i na spavanje. Naravno, pozitivno.

Uz omlet možete dodati seme lana, brokoli, šparglu i orahe, jer je sve to bogato melatoninom. Orasi su bogati i magnezijumom, koji igra ulogu u obnavljanju dubokog sna održavanjem GABA neurotransmitera koji su zaslužni za dobar noćni odmor i opuštanje.

Foto: Cooking Light

Dr Najdu se bavi uticajem hrane na naš mozak, a naročito kako hrana utiče na anksioznost, depresiju, hiperkinetički poremećaj, opsesivno-kompulsivni poremećaj i post-traumatski stresni poremećaj.

Kada se borite sa anksioznošću, treba izbegavati slatka gazirana pića, jer šećeri deluju protiv vas, slatkiša, peciva i kolača iz prodavnica. Jedite pomorandžu ili neko drugo citrusno voće. Pijte dovoljno vode i ako ste osetljivi na kofein budite obazrivi. Uključite u ishranu sočivo, mahunarke i orašaste plodove. Redovni obroci i uravnotežena ishrana će vam pomoći da uravnotežite anksioznost održavanjem nivoa glukoze u krvi na ravnomernom nivou.

Za studente preporučuje zdrave užine poput štapiće od celera, čia puding sa voćem, 1/4 šolje oraha i badema, urme i nezamenljiva crna čokolada.

Autor: Ivona Karan

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments