Gardijan: Dolazi globalni „srebrni cunami“ starijih pacijenata obolelih od raka, upozoravaju stručnjaci

Foto: Health, Brain and Neuroscience- CogniFit

Onkolozi upozoravaju na rizik od kvara zdravstvenih sistema zbog sve veće potrebe za posebnom negom.

Svet mora hitno da se pripremi za globalni „cunami“ miliona starijih pacijenata obolelih od raka ili rizikuje da zdravstveni sistemi ne budu u stanju da se izbore, upozorili su vodeći lekari, a prenosi Gardijan.

Sa povećanjem očekivanog životnog veka i brzim porastom populacije starijih ljudi, nadolazeći porast starijih pacijenata sa rakom sada je predstavljao „ozbiljnu zabrinutost za javno zdravlje“, navodi se u izveštaju Američkog društva za kliničku onkologiju (ASCO). Centri za rak moraju da se pripreme za “srebrni onkološki cunami”, dodali su stručnjaci.

Starija životna dob je dobro utvrđen faktor rizika za rak, ali je godinama nedovoljno prepoznata važnost uključivanja procena specifičnih za starije i odrasle u dijagnozu, negu i lečenje raka.

-Znamo da je rak bolest koja je povezana sa starenjem i postoji niz bioloških mehanizama zašto je to tako. Ono što se često propušta jeste da su ciljevi, želje, potrebe, sklonosti i problemi starijih odraslih mnogo drugačiji od onih prosečne odrasle osobe. Ponekad postoji nihilizam – ‘ako ste stariji nećemo se truditi’ – što je užasno- rekao je doktor Endru Čepmen na najvećoj svetskoj konferenciji u Čikagu.

U Britaniji će broj ljudi sa dijagnozom raka porasti za trećinu do 2040. godine, po prvi put sa 384.000 na 506.000 novih slučajeva svake godine, prema analizi Cancer Research UK. Većina pogođenih biće 70 ili više godina – 60% slučajeva i 76% smrtnih slučajeva.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti