Glina je dobra za otklanjanje umora sa lica i vraćanje sjaja kosi

       
Foto: StyleCaster

Glina se od davnina koristila u službi lepote, ne samo lica već i celog tela. 

Nije poznata samo zelena glina za lepotu, već i crvena, ljubičasta, žuta, bela, plava, a svaka ima svoje prednosti.

Crvena glina svoju boju duguje visokoj koncentraciji gvožđe-oksida. Prirodno bogata elementima u tragovima, ona podstiče mikrocirkulaciju u krvnim sudovima kako bi probudila kožu. Ova vrsta gline je pogodna za sve, a onima sa osetljivijom i umornom kožom koji su podložni crvenilu će biti više privlačna jer oživljava i posvetljuje ten, apsorbuje višak sebuma iz kože i kose i smiruje iritacije i crvenilo. Najpoznatije je afričko Himba pleme čije žene kosu i kožu premazuju baš ovom vrstom gline.

Žena iz plemena Himba u Africi; foto: Pinterest

Ljubičasta glina sadrži nisku koncentraciju mineralnih soli i odlična je kao saveznica za suvu kožu. Njeni benefiti su detoksikacija kože, vraćanje mekoće koži i pojačava sjaj tena.

Žuta glina sadrži manje gvožđe-oksida od zelene, pa je tako dobra za zrelu kožu. Ona stimuliše proizvodnju kolagena, čisti kožu, revitalizuje kosu i jača krhku kosu.

Bela glina obiluje mineralnim solima i sadrži kaolin, sastojak koji pomaže u obnavljanju kože i kose. Upravo ova vrsta je najnežnija za  kožu. Pogodna je za sve tipove kože, a osebno za suvu ili osetljivu. Deluje kao antiseptik, pomaže koži da brže zaraste i hidrira kosu.

Foto: Wishes Zone

Plava glina je retka vrsta gline i ozbiljan je saveznik protiv zagađenja. Poznata je po tome što vraća vitalnost vašoj koži. Posebno je dobra za one koji imaju masnu kožu ili suvu kosu, jer uklanja nečistoće i odumrle ćelije kože, neguje kosu i štiti od spoljnih agresora.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments