Ispijanje zelenog čaja ili kafe u ovim količinama može smanjiti rizik od dijabetesa, tvrdi studija

       
Foto: Beverage Daily

Novo istraživanje pokazuje da određena pića sa kofeinom mogu da imaju zaštitne efekte. Studija objavljena u američkom časopisu, specijalizovanom za dijabetes, otkrila je da rutinsko ispijanje kafe ili zelenog čaja može smanjiti rizik od umiranja od dijabetesa tipa 2.

Da bi proučili potencijalne efekte ova dva napitka, istraživači su pregledali 4.923 pacijenta iz Japana sa dijabetesom tipa 2. Učesnici su u proseku imali 66 godina i proučavani su tokom pet godina.

Foto: Foolproof Living

Svaki učesnik je popunio upitnik u kojem su detaljno upisane njihove navike u hrani, piću, a to uključuje i količinu kafe i zelenog čaja koju su popili u svakog dana. U obzir su uzeti i ostali faktori životnog stila- pušenje, vežbanje, konzumacija alkohola i kvalitet sna.

Tokom studije, 309 ljudi je umrlo, prvenstveno od raka i kardiovaskularnih bolesti. Istraživanje koje pokazuje da su ljudi koji su pili zeleni čaj, kafu ili oba, imali su malu verovatnoću da umru od faktora rizika dijabetesa (frakture kostiju, rak i bolesti krvotoka).

Foto: Parade

Oni koji vole da ispijaju zeleni čaj, smanjili su rizik za 15% (jedna šolja dnevno), 27% /dve do tri šolje u toku dana) i 40% (četiri ili više šolja).

Oni koji ipak više vole kafu smanjili su rizik za 12%, 19%, odnosno 41%.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments