Foto: MomTricks

Izbegavajte ogrlice i narukvice koje služe ublažavanju bola kod beba kojima izbijaju zubi, upozorila je u četvrtak Američka savezna agencija za lekove, nakon izveštaja o smrtnim slučajevima i teškim povredama.

Poznati kao “nakit za izbijanje zubića” ti proizvodi imaju razne oblike i koriste ih roditelji kako bi ublažili bol koja prati izbijanje zuba. Često se koriste kod dece s posebnim potrebama, poput autizma ili poremećaja pažnje.

Američka agencija saopštila je da je primila izveštaj o smrti 18-mesečne bebe koja se ugušila ogrlicom tokom spavanja. Takođe, primila je informacije o povredama uključujući o gušenje sedmomesečne bebe drvenim kuglicama narukvice.

“Potrošači bi trebalo da slede preporuke američkog pedijatrijskog udruženja o alternativnim načinima pristupa bolnom izbijanju zuba poput trljanja zapaljenih desni čistim prstom ili korišćenja prstena za izbijanje zuba od čvrste gume”, navode u saopštenju.

Rizik korišćenja nakita za ublažavanje bola uključuje mogućnost da dete proguta deo nakita i uguši se, da se ogrlica obmota oko vrata, da nastanu povrede u usnoj šupljini ili infekcije.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments