Претрага
Претрага
Close this search box.

IZBEGAVAJTE SVAĐE, POMOZITE AKO MOŽETE! Danas je Prepodobni Nikita Ispovednik

Foto: elements.envato.com

Bio je zapažen od strane crkvenih starešina zahvaljujući svojim vrlinama, zbog čega je dobio mesto arhijereja u Halkidonu.

Sveti Nikita ispovednik, episkop halkidonski. U mladosti odrekao se sveta i udaljio se na podvig monaški. Prosijavši vrlinom kao sunce, zapažen je bio od starešina crkvenih i uzvišen na presto arhijerejski u Halkidonu.

Kao arhijerej beše naročito milostiv prema bednim, i staraše se mnogo o sirotama, o udovicama i ništim. Kada zli Lav Jermenin ustade protiv ikona, ustade i ovaj svetitelj Nikita mužestveno u odbranu ikona, obličavajući cara i objašnjavajući značaj ikona. Zbog toga je pretrpeo mnoga uniženja, ozlobljenja i tamnovanja.

Najzad bi proteran u izgnanstvo za veroispovedanje, i u trudovima i stradanjima predstavi se Gospodu, da primi venac slave u Carstvu Božjem.

Tropar (glas 4):

Istina stvari objavi te stadu tvome kao pravilo vere, obrazac krotosti i učitelja uzdržanja. Zbog toga si smirenjem stekao visoke počasti, a siromaštvom bogatstva: Oče Nikita, moli Hrista Boga da spase duše naše.

Zato danas obavezno udelite milostinju onima kojima je potrebna.

Prema narodnim verovanjima, na današnji dan valja da se pospremi kuća i ode se u posetu najbližima. Treba izbegavati svađe.

(Mondo/SD/M. Š.)

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti