Претрага
Претрага
Close this search box.

Izvor proteina i vlakana: Približavamo se sezoni kukuruza

Foto: World Grain

Kukuruz je skrobno zrno povrća i žitarica koje se vekovima jede širom sveta, a potiče iz južnog Meksika pre 10.000 godina. 

U julu počinje sezona kukuruza, rasprostranjenog širom naše zemlje, ali najviše u Vojvodini.

Zdravstveni benefiti kukuruza su dvostrani. S jedne strane, dobar je jer sadrži hranljive sastojke, a sa druge može povećati nivo šećera u krvi. Kukuruz je obično beo ili žut, ali može biti i crven, ljubičast ili plav.

Foto: Crop Trust

Većina ugljenih hidrata u kukuruzu potiče od skroba, koji brzo može da povisi šećer u krvi, u zavisnosti od toga koliko jedete. Međutim, pomalo paradoksalno, bogat je i vlaknima, koji vam mogu pomoći da uravnotežite šećer u krvi. Unos vlakana povezan je sa manjim rizikom od nekoliko bolesti, uključujući nekoliko vrsta raka i bolesti srca. Štaviše, konzumiranje dovoljne količine vlakana podstiče probavu i može da vas zaštiti od problema sa crevima.

On je takođe i prirodna hrana bez glutena i mogu je jesti oni koji ga izbegavaju. Osim vlakana, obiluje vitaminom C, vitamina grupe B, kalijumom i magnezijumom, ali i antioksidansima.

Jedno 18-godišnje istraživanje na preko 47.000 odraslih muškaraca, pokazalo je da oni koji su jeli kokice najmanje dva puta nedeljno imali su znatno niži rizik od divertikuloze (bolesti debelog creva u kojem nastaju proširenja u vidu kesica i probijaju se kroz crevo).

Foto: maize.org

U savremenom dobu, većina kukuruza je genetski modifikovana. Iako je potrebno još istraživanja, neke studije sugerišu kako mogu da prestavljaju rizik po zdravlje ljudi.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti