Foto: The Independent

Iako stručnjaci neprestano ponavljaju da gladovanje nije rešenje jer je nezdravo, a izgubljeni kilogrami se vrate, većina žena odabere upravo te radikalne metode.

Smanjeno lučenje hormona, propadanje mišića, poremećen rad srca i probavnih organa, sklonost infekcijama… samo su neke od posledica radikalnih metoda u koje se upuštamo kako bismo smršali.

Gubitak kilograma gladovanjem najviše je izražen u crevima i jetri, slede ih bubrezi i srce i naposletku nervni sistem. Gladovanje prisiljava telo da okrene tzv. preživljavanje. To bi značilo da su sve druge funkcije u organizmu, osim funkcije mozga, svedene na minimum. Takav način ishrane ima brojne negativne posledice. U početku gladovanja gubi se telesna masa najpre smanjivanjem zaliha masnog tkiva, a posle i mišićnog. Što je glad veća i što duže traje, ostavlja veće negativne posledice na telu. Trošenje mišićne mase kao izvora energije postupno dovodi do usporavanja svih funkcija u organizmu.

Druga negativna posledica dijeta je i deficit vitamina i minerala što prouzrokuje brojne bolesti. Dakle, ako ste više gladni nego siti, to bi ubrzo moglo narušiti vaše zdravlje. Zbog gladovanja nastaju tegobe u disajom sastavu: smanjuje se plućni kapacitet i usporava disanje. U probavnom smanjuje se stvaranje kiseline u želucu, čija je jedna od najvažnijih funkcija neutralizacija bakterija koje u dospevaju. Gladovanjem se smanjuje veličina testisa i jajnika, a strada, naravno, i libido. Drastično se smanjuje i krvni pritisak i srčani otkucaji. Takođe, oslabljuje naš mišićni sastav, pa nam svakodnevan rad i vežbanje postaju naporni. Uz sve to, osećamo se razdražljivo i slabo.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments