“Jedenje za dvoje” u trudnoći može dovesti do ozbiljnih problema

       
Foto: Urgent Care

Zanimljivo je da su iste štetne posledice primećene i kod žena koje su dobile manje kilograma od preporučenih.

Iako je lako poverovati da trudnoća zahteva dodatne kalorije, stari mit koji kaže da žena mora “jesti za dvoje” u trudnoći, predstavlja zdravstveni rizik za dete i majku, sugeriše novo istraživanje.

Prema analizi 905 trudnica i beba, koje je sprovedeno u Hong Kongu, previše nakupljenih kilograma tokom trudnoće može povećati rizik od insulinske rezistencije i visokog krvnog pritiska za nerođenu bebu.

Veća je mogućnost i da će dete pri rođenju imati makrozoomiju, znatno veću težinu novorođenčeta od proseka. Osim toga, oni mogu imati povišeni indeks telesne mase, za šta svi istraživači kažu da mogu dovesti do kardiometaboličkih rizika kasnije u životu.

U proseku je promena težine od pre trudnoće do porođaja bila 15 kilograma  za žene koje su učestvovale u istraživanju, pri čemu je 41 posto imalo težinu koja prelazi preporučeni raspon, a 17 posto je bilo ispod preporučene težine.

Glavni istraživač profesor Ving Hung Tam rekao je da je ključno edukovati trudnice o implikacijama kilograma dobijenih za vreme trudnoće i odbaciti mit o “jedenju za dvoje“.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments