Jednostavan doručak za zdravlje i dugovečnost.
Dan Butner, istraživač posvećen proučavanju navika stogodišnjaka, proveo je poslednjih 20 godina istražujući njihov način ishrane.
U zabačenom delu Kostarike, u mestu Nikoja, otkrio je najzdraviji doručak na svetu.
Svakog jutra, grupa meštana budi se veoma rano kako bi pripremila specijalni doručak koji je postao predmet interesovanja brojnih istraživača, a to su kukuruzne tortilje.
Tradicionalna priprema
Pod krovovima od crvenih crepova, meštani Nikoje započinju svoj dan paljenjem vatre u glinenim pećima, pripremom začinjenog pasulja i mešanjem testa od kukuruznog brašna. Posebno je zanimljiv postupak oblikovanja kukuruznih tortilja, koje se prave ručno i peku na vrelom glinenom tanjiru.
– Žena odvoji komad testa veličine loptice za golf, stavi ga na papir za pečenje i formira savršeno okruglu pljeskavicu. Stavlja je na vreli glineni tanjir, gde se testo nadigne, a zatim ga savija u savršenu tortilju – ispričao je on.
– Na drugom kraju šporeta njih trojica pomešaju pasulj sa lukom, crvenom paprikom i lokalnim začinskim biljem. Pasulj se polako kuva oko sat vremena, a zatim pomeša sa pirinčem – dodao je Bitner.
Butner ističe da je ključ zdravstvenih prednosti ovog obroka u sastojcima koje koriste. Kukuruzne tortilje su bogate složenim ugljenim hidratima, a posebno je značajno to što pepeo razbija čelične zidove kukuruza, oslobađajući aminokiseline i čineći niacin dostupnim telu.
Takođe, crni pasulj koji se koristi u ovom jelu sadrži slične sastojke kao borovnice, te ima pozitivan uticaj na varenje, krvni pritisak i nivo insulina u krvi. Kombinacija pasulja i pirinča stvara kompletan protein, što doprinosi zdravom i dugom životu.
Cena i praktičnost
Interesantno je da je ukupna cena ovog doručka samo oko četiri evra, a može se pripremiti za celu nedelju, što ga čini ne samo zdravim, već i ekonomičnim izborom.
dnevnik.rs