Još jedan od razloga zašto deca postaju levoruka

       
Foto: Drink

Zanimljivo istraživanje otkrilo je da bebe hranjene na flašicu imaju veću verovatnoću da odrastu u levoruke osobe.

Iako je to uglavnom stvar genetike kod dece, novo istraživanje koje je objavljeno u naučnom časopisu Asymmetries of Body, Brain and Cognition, proučavalo je 62 219 majki i njihove bebe koje su bile ili dojene ili hranjene na flašicu i otkrilo kako je ‘rasprostranjenost levorukih manja kod dojene dece nego kod one hranjene na flašicu’.

“Mislimo da dojenje optimizira procese kroz koje mozak prolazi kada učvršćuje opredeljenost za levu ili desnu ruku”, rekao je  autor istraživanja Filip Hužoel. Iako je opredeljenost za levu ili desnu ruku određena u fetalnoj fazi, istraživanje je otkrilo da način hranjenja novorođenčeta takođe igra ulogu u određivanju leve ili desne dominantne ruke.

Međutim, u raspravi koja je usledila nakon rezultata, primećeno je kako je samo oko 22 posto (jedan od pet) levorukih od onih koji su kao bebe hranjeni na bočicu svoju opredeljenost za levu ruku mogli pripisati nedostatku dojenja, tako da je jasno da metode hranjenja nisu jedini faktor kad je u pitanju razvoj dominantne ruke.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments