Претрага
Претрага
Close this search box.

KAD DA UZIMAM GVOŽĐE, KAD B12, A KAD VITAMIN D? Stručnjak otkriva najbolje vreme i koji nikako ne smeju zajedno

Foto: elements.envato.com

Saveti stručnjaka za najbolje vreme uzimanja vitamina i najgoru i najbolju kombinaciju!

Uravnotežena ishrana je dobar način da budete sigurni da vaše telo dobija neophodan dnevni unos hranljivih materija, ali još bolji je da uvedete vitamine. Oni su efikasan i stručno odobren način za dopunu. Vreme u koje ih uzimate, utiče na to kako telo apsorbuje hranljive materije. U nastavku saznajte od nutricionista kada je najbolje vreme za uzimanje multivitamina.

Ne postoji određena starost za uzimanje multivitamina. Za žene je posebno važna multivitaminska suplementacija. Na primer, ako ste u menstrualnom ciklusu, potrebno vam je više gvožđa. Ako je vaša ishrana vegetarijanska, možda vam nedostaje vitamin B12. Generalno, telu je potreban vitamin D ili dodatak kalcijuma za pravilno funkcionisanje.

“Neki minerali, poput gvožđa, mogu se bolje apsorbovati na prazan stomak, dok se drugi, poput kalcijuma, mogu bolje apsorbovati hranom”, rekao je nutricionista Suman Agarval.

Šta multivitamini treba da sadrže?

Ako ste doneli odluku o suplementaciji vitaminima, preporučuje se da se konsultujete sa svojim lekarom ili nutricionistom. Tako ćete izabrati najbolje kombinacije multivitamina, prema potrebama vašeg tela. Izaberite multivitamine koji uključuju sve vitamine B, jer savremeni način života često iscrpljuje ove hranljive materije.

Bilo bi dobro da izaberete vitamine koji sadrže elemente u tragovima kao što su cink, selen, gvožđe i kalcijum, zajedno sa vitaminima rastvorljivim u mastima kao što su A, D i E. Takođe možete da imate koristi od antioksidanata kao što su likopen i astaksantin. Multivitamini imaju višestruku korist za telo. Oni pomažu u prevenciji srčanih bolesti i poboljšavaju vaše pamćenje.

Multivitamini koje treba da uparite

  • Gvožđe i vitamin C: Vitamin C zajedno sa gvožđem poboljšava apsorpciju ovog drugog
  • Kalcijum, magnezijum, vitamin D i K2: Deluju sinergijski za zdravlje kostiju. Kombinacija vitamina K2, magnezijuma i vitamina D sa kalcijumom obezbeđuje da se kalcijum usmeri u kosti umesto u arterije.

Multivitamini koje ne bi trebalo da kombinujete

  • Cink i bakar: Iako su oba esencijalni minerali, oni se takmiče za apsorpciju. Uzimanje velikih doza cinka može da ometa apsorpciju bakra. Generalno se preporučuje da ih uzimate u različito doba dana, cink ujutru i bakar popodne ili uveče. Izbegavajte uzimanje previše cinka bez bakra, jer to može da dovede do gubitka kose, kažu stručnjaci.
  • Gvožđe i kalcijum: Kalcijum može da ometa apsorpciju gvožđa, pa je poželjno izbegavati ovu kombinaciju vitamina.

Najbolje vreme za uzimanje multivitamina je kada osećate da vaša dnevna ishrana ne pokriva dobar osećaj za optimalno funkcionisanje vašeg tela. Pitajte svog lekara ili nutricionistu za savet o izboru najbolje kombinacije multivitamina za vaše potrebe.

MONDO

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti